Ще интегрира данни за цялата техническа инфраструктураНа среща в МТИТС

...
Ще интегрира данни за цялата техническа инфраструктураНа среща в МТИТС
Коментари Харесай

Стартира най-мащабният ГИС проект у нас

Ще интегрира данни за цялата техническа инфраструктура

На среща в МТИТС бе даден стартът на Географска информационна система плана „ Единна осведомителна точка ”

Проект ът „ Изграждане на Географска информационна система основана електронна платформа „ Единна осведомителна точка ” започва публично през днешния ден на среща в Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията с присъединяване на изпълнителя ЕСРИ България и представители на над 30 организации.

Амбициозната цел на плана е да се съберат на едно място и интегрират данни за трасетата на цялата техническа инфраструктура на България – електронни съобщителни мрежи, ВиК, газ, пътна, жп и електро инфраструктура, топлопроводи, улично осветяване и други

Към сегашния миг липсва информация по отношение на построената физическа инфраструктура, подобаваща за разполагане на електронни съобщителни мрежи, което води до повтаряне на инфраструктура или увреждане на към този момент съществуващата и като краен резултат – излишно вложение на повече средства и време в сходни действия.

Липсва също по този начин информация за плануваните действия по създаване на физическа инфраструктура и разполагане на електронни съобщителни мрежи.

Основен проблем е и неналичието на обща осведомителна база данни за органите, способени да издават съответните актове, както и на ясни правила за образуване на таксите (тарифите) за издаването им, мостри на документи за приемане на позволения и други актове.
още по тематиката
Разполагането на кабелни електронни съобщителни мрежи и на мрежи с друго предопределение в една и съща територия по друго време неведнъж води до многократни разкопавания, звук и замърсяване на тази територия.

Реализацията на плана цели решаването на всички тези проблеми в бранша.

„ Обединяването на цялата информация в единна Географска осведомителна система ще подсигурява повишение прозрачността и стимулиране на вложенията във високоскоростни електронни съобщителни мрежи посредством поощряване на взаимното потребление на съществуващата физическа инфраструктура ”, сподели Димитър Геновски, заместник-министър на превоза, осведомителните технологии и известията.

Проектът е в сходство с условията на Директива 2014/61/ЕС по отношение на ограниченията за понижаване на разноските за разрастване на високоскоростни електронни съобщителни мрежи и наредбите на Законa за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура.

„ Реализацията на плана ще даде опция да се събира, запази и даде за потребление от експертите, жителите и бизнеса цялата нужна информация и ще обезпечи условия за дейно ръководство на дейностите във връзка с даване на услуги, свързани с широколентова инфраструктура ”, сподели Христо Христов, началник на плана от страна на МТИТС.

Ще се обезпечи също по този начин опция за продан на информация на експертите от МТИТС с други държавни структури (министерства и комисии), регионалните управи и общините, както и за даване на част от събраната настояща информация в общественото пространство, в това число посредством интернет, добави Христов.

Проектът, основан на Географска информационна система платформа от Esri Inc., е финансиран от Оперативна стратегия „ Добро ръководство ” и е със период на осъществяване 8 месеца от датата на сключване на контракта. Системата ще бъде създадена от ЕСРИ България.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР