Ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се

...
Ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се
Коментари Харесай

Готви се увеличение на минималната заплата |

Ще има нарастване на минималната работна заплата. В момента се приготвят плановете за другите разновидности за нейното нарастване, разгласи през днешния ден в утринния блок на общественият министър Гълъб Донев.

От 1 януари 2021 година минималната заплата бе увеличена на 650 лв.. КНСБ предлага тя да стане 750 лв., което съгласно Донев е прекомерно внезапен скок. Какъв ще е размерът на нарастването обаче, той не уточни.

Министърът на труда и обществената политика напомни, че междинното повишаване на минималните приходи от началото на годината е 14%, увеличени бяха и пенсиите, а по публични данни растежът на инфлацията е малко над 2%. Това, по думите му, значи, че повишаването на приходите надвишава инфлацията.

Донев разяснява и цените на еленергията и парното за бита.

„ Цените от юли до края на годината са такива, каквито са избрани от КЕВР. От януари следва ново установяване на цените за електрическа енергия за бита, надлежно и за парното. Явно ще има повишаване на цените ", сподели той. През идния отоплителен сезон подкрепени с енергийни помощи ще бъдат към 345 000 лица и фамилии. Вдига се и процентът, с който се подкрепят месечно тези жители. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са утвърдени досега – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подкрепяне, посочи Гълъб Донев.

Той изрази вяра, че скоро ще има работещ парламент, с цел да бъдат гласувани мерки в помощ на бизнеса заради  огромния скок в цената на тока за индустрията.

Според него всички ограничения, които взимат някои страни в Европейски Съюз, могат да се случат и в България, стига да има настоящ парламент, който да ги гласоподава и одобри. Средства за това имало.

Относно електрическата енергия може да се предложи да бъдат признати финансови тласъци към бизнеса за подкрепяне цената на тока.

Вчера държавното управление разгласи, че е разработена схема за финансови обезщетения за бизнес потребителите за идните зимни месеци по отношение на покачващата се цена на тока. Такива ще бъдат заложени в бюджет 2022 година Новият парламент трябва да се занимае с тази тематика през ноември, като може да е нужна актуализация на тазгодишния бюджет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР