Ще има увеличение на финансирането на определени клинични пътеки още

...
Ще има увеличение на финансирането на определени клинични пътеки още
Коментари Харесай

След протести държавата се съгласи да вдигне парите за някои клинични пътеки

Ще има нарастване на финансирането на избрани клинични пътеки още от 1 юни. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов, на която участваха ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, представителят на Сдружението на регионалните лечебни заведения проф. доктор Тодор Черкезов, ръководителят на Националното съдружие на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев, както и шефовете на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ и УМБАЛ „ Александровска “ проф. Асен Балтов и доцент Костадин Ангелов
Исканията станаха факт поради митингите в Педиатрична болница (СБАЛ " Проф. Иван Митев " ), като работещите там се оплакаха, че поради сегашната система на финансиране на клиничните пътеки не могат да лекуват деца даже при обикновени болести.
" На днешната намира се стигна до съглашение по най-бързия метод да се премине към договаряния още тази година за покачва цените на клиничните пътеки, които са най-лошо финансирани, като става дума за тези, които финансират лекуване на деца, бременни, т.е концентрираме се върху майчино и детско опазване на здравето ", съобщи доктор Иван Маджаров.
" БЛС упорства в случай че има спестовност на средства в болнична помощ през актуалната година, те да бъдат употребявани с цел да се изплати съразмерно и надлимитна активност за предходни години, тъй като проблемите на които сме очевидци се дължат на неизплатената надлимитна активност и замразените с години цени на клиничните пътеки ", сподели още доктор Маджаров.
От здравното министерство оповестиха, че механизмите за по-добро финансиране на лечебните заведения са три. Първият е Наредба № 3, която финансира лечебните заведения за действия отвън наложителното здравно обезпечаване. По тази линия ще бъдат подкрепени лечебни заведения в труднодостъпни и високопланински региони в страната, белодробните лечебни заведения, психиатричните лечебни заведения и незабавната помощ. Именно по нея ще има финансиране от 1 юни. Вторият механизъм ще бъде посредством финансиране по линия на НЗОК, обвързван с смяна на клинични пътеки, цените на някои от които не са изменяни от години. Предвиденият за това запас е в размер на 50 млн. лева от НЗОК. Здравното министерство, взаимно с БЛС, стартира работа по преценка на клиничните пътеки, за които да има повече пари, като акцент ще бъде подложен върху разноските за личен състав.
Третият механизъм ще е квалифицираната от Министерството на здравеопазването Методика за образуване на разноските за личен състав и установяване на самостоятелните работни заплати. Разпределение на средствата по този механизъм ще се прави на база вътрешни правила във всяко лечебно заведение при съблюдаване на напътствията в методиката. Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че документът е координиран с БЛС и с асоциациите на лечебните заведения и изрази вяра работата по методиката да завърши и по-рано от обещаната дата 15 май.
БЛС припомня, че на свое съвещание на 24-ти април УС на съсловната организация настоя да бъдат подхванати следните дейности:
1. В незабавен порядък да отпаднат лимитите за броя кревати по клиники в Педиатрията. Ограничението да е общо за броя кревати за педиатричните лечебни заведения и отделения.
2. БЛС упорства за увеличение на цените на медицинските действия (особено за педиатричните пътеки) още в границите на в този момент настоящия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се употребява запаса на НЗОК.
3. Изплащане на така наречен „ надлимитна активност “ на лечебните заведения на стойност 153 млн. лева с икономии осъществени от бюджета за болничната помощ за 2019.
4. Съсловната организация упорства да бъде въведена потребителска такса за обзор на дете, която да бъде поета от страната.
5. БЛС упорства за почтено възнаграждение на всички, работещи в здравния бранш, което да се осъществя посредством действително остойностяване на труда на медицинските експерти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР