Ще има протести, разбира се, няма да ги спрем -

...
Ще има протести, разбира се, няма да ги спрем -
Коментари Харесай

Медицинските сестри: Няма да спрем протеста! Д-р Кокалов: Той е предизборна политическа поръчка

Ще има митинги, несъмнено, няма да ги спрем - те няма да работят, в случай че няма напън. Това съобщи във " Всичко коз " по " Канал 3 " здравната сестра Мая Илиева, на която опонира доктор Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, съгласно който митингът е предизборна политическа поръчка.

" За политическата поръчка е мое персонално мнение - зад тази концепция застана профсъюз от една партия. Това е предизборно и никой не може да ме убеди, че този митинг е зародил непринудено ", сподели доктор Кокалов и добави, че в случай че договарянията със здравното министерство не се увенчаят с триумф, синдикатите ще провеждат национална стачка.

" Аз не съм срещу митинга за заплати - само че в този момент сме на масата на договарянията, в случай че не стане, то ние ще стигнем до национална стачка и доста по-голям митинг тогава ", съобщи вицепрезидентът на КНСБ.

Мая Илиева и доктор Иван Кокалов не бяха на едно мнение и по въпроса за финансирането на здравната система. " Пари има в здравната каса, има в опазването на здравето, само че съгласно нас те не се разпределят вярно. Има санитари, които взимат повече от сестри ", съобщи Мая Илиева.

" Парите не доближават, аз съм в надзорния съвет на Здравната каса ", възрази доктор Кокалов, съгласно който настояването на сестрите за две минимални работни заплати е неизпълнимо все още. " Две минимални заплати не получава никой, дори и половината лекари в България не получават толкоз. Системата на опазването на здравето е комплицирана, тя няма да се излекува с палатки, с митинги. Ние копаем в една и съща равнища, единствено че аз не съм екстремист ", сподели доктор Кокалов. " Две-три минимални работни заплати, това е 1120 лева начална заплата - половината лекари работят за 800-900 лева начална. Колко тогава ще желаят лекарите: 2000-3000 лв.? "

Той разясни, че поисканата от двата синдиката нова методика за разпределение на спомагателното държавно финансиране, е била обещана от министър Ананиев. " Нека да не противопоставяме съсловията - всичко е въпрос на благоприятни условия. Ние сме си сложили за цел през идващите няколко години доста да набъбнат заплатите на медицинските експерти, само че няма по какъв начин всички да получават еднообразно ", изясни вицепрезидентът на КНСБ, като посочи, че в България има 10-15-20 лекари, които получават 60 000 - 80 000 лева месечно. " И в държавни лечебни заведения има високи заплати - избрани експерти получават десетки хиляди, само че аз не им изпитвам завист ", уточни доктор Кокалов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР