Ще има повече пречки по отношение на достъпа на Великобритания до пазара

Ще има повече пречки по отношение на достъпа на Великобритания до пазара ...

Великобритания публикува дългоочакваната Бяла книга за Брекзит.Ще има повече пречки по отношение на достъпа на Великобритания до пазара на ЕС след Брекзит в сравнение с днес. Това става ясно от публикуваната днес стратегия на британското правителство в Бяла книга, информират ForexLive и "Гардиън". Кабинетът публикува изменен вариант на Бялата книга.
Планира се разграничаване от правилата на ЕС за услугите, което означава по-ниско ниво на достъп след Брекзит. Ще се прекрати свободното движение на хора и пряката юрисдикция на евросъда на Острова. Планира се ново партньорство в областта на сигурността, което предвижда Великобритания да остане в Европол и Евроджъст. Заложено е европейските граждани свободно да пътуват до Острова като туристи и временно по бизнес.
Бизнесът ще може да прехвърли "талантливите си служители" от Великобритания в ЕС или обратното след Брекзит, пише в дългоочакваната стратегия.
В документа, публикуван днес, се казва, че правителството е подготвено да позволи на гражданите на ЕС да пътуват свободно без виза на Острова като туристи и за временна работа, а също така се позволява на студенти от съюза да учат във Великобритания.
Въпреки че в Бялата книга се подчертава, че ще се прекрати свободното движение на хора в края на преходния период през декември 2020 г., в документа пише, че ще е необходимо да се признае "дълбочината на отношенията и тесните контакти между народите на Обединеното кралство и ЕС".
Въпреки че се подчертава ангажиментът за прекратяване на свободното движение, поддръжници на "твърдия" Брекзит са разтревожени, че гражданите на ЕС ще имат преференциален достъп до Великобритания в сравнение с другите страни. Но правителствени източници намекнаха, че теоретично е възможно и с други страни да се сключат подобни споразумения в бъдеще.
Публикуването на документа беше придружено от хаотични сцени в Камарата на общините, след като стана ясно, че депутатите не са се сдобили с документа.
Новият министър за Брекзит Доминик Рааб представи Бялата книга пред парламента.
В документа се отбелязва, че по въпроса за движението на работници след Брекзит "бъдещото икономическо партньорство на Великобритания трябва да предложи реципрочни споразумения, съвместими с прекратяването на свободното движение", включително и мерки, които "поддържат бизнеса да предостави услуги и да премества талантливите си хора".
Бялата книга е описвана като най-важния документ от референдума през юни 2016 г. Именно тя доведе до оставките на Борис Джонсън и Дейвид Дейвис в началото на седмицата.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg