Ще има огромен проблем с пенсионирането на съкратените миньори. Това

...
Ще има огромен проблем с пенсионирането на съкратените миньори. Това
Коментари Харесай

Мая Манолова прогнозира проблем с пенсионирането на съкратените миньори от Бобовдол

" Ще има голям проблем с пенсионирането на съкратените миньори. " Това сподели омбудсманът Мая Манолова в изявление за Българска национална телевизия. Тя чака да набележи ограничения взаимно с миньорите, посредством които те да бъдат подкрепени при идното редуциране в рудник " Бобов дол ".
По думите ѝ би трябвало да се търсят благоприятни условия за пренасочване към различен рудник или ангажиране на Агенцията по заетостта, с цел да може тези хора да бъдат преквалифицирани. „ Това ще бъде тежка драма за Бобов дол, подготвена съм да прекарам колкото време е належащо, с цел да помогнем на тези хора да вземат живота си в ръце. Ще има голям проблем с тяхното пенсиониране през идната 1 година “, разяснява Манолова.
Днес Манолова провежда приемна в Кюстендил, където ще приема сигнали за нередности от всякакво естество. Там тя ще беседва с черешопроизводители, от които ще се осведоми напълно за проблемите. Манолова работи за координирани дейности с министерството на земеделието. " Имам уверението, че през тази година, когато се регистрира свръхпроизводство, още веднъж да има поддръжка от министерството, сподели омбудсманът, като направи отпратка към предходната година, когато пък поради неприятната годишна продукция, производителите на череши бяха подкрепени със дотации по de minimis ", уточни тя.
За родителите на деца с увреждания Мая Манолова уточни, че тези хора са герои и се грижат за децата си с минимална поддръжка от институциите в България и все пак - не се отхвърлят.
" 2 години моят екип работи дружно с тях за приемане на Закон за персоналната помощ, който да регламентира по обективен метод асистентската грижа. Ние сме изработили законопроект, работим по него повече от 1 година. Основните положения са свързани с нуждата на един човек с увреждания от персонална помощ да се преценя след самостоятелна оценка. В момента парите се раздават на калпак. Да се приключи плановия принцип в асистентската грижа, защото няма резистентност. Човекът с увреждане самичък би трябвало да може самичък да избере своя помощник, както и да уточни от какво тъкмо подпомагане има потребност ", сподели още Мая Манолова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР