Ще има непосредствено засегнати сектори, които ще получат т.нар. помощ

...
Ще има непосредствено засегнати сектори, които ще получат т.нар. помощ
Коментари Харесай

Схемата 60 на 40 - окончателни мерки, от 31 март вечерта пада карантината за Банско

Ще има директно наранени браншове, които ще получат така наречен помощ по схемата 60 на 40 – като измежду тях са търговия на дребно (без автомобили), превоз, хотелиерство и така нататък, само че има към този момент и включен бранш " други стопански действия ", които са спрели работа поради заповед на здравния министър за противоепидемични ограничения. Това стана ясно от обясненията на обществения министър Деница Сачева и финансовия Владислав Горанов.
Само в този лист с " директно наранени компании " имало 289 000 заети, които ще костват 135 000 000 лв. месечно по параметрите на схемата.
Извън тези браншове влизат всички други, като би трябвало да се потвърди спад от най-малко 20% в размера на продажби през март 2020 година по отношение на март 2019 година. По-късно основани от март 2019 година компании ще получават помощ по друг метод. Обезщетение се получава за хора, които са на трудов контракт отпреди 13 март в съответната подкрепена компания.
Кандидатстването става в период от 7 дни пред Агенцията по заетостта – до края на деня на нейната интернет страница ще бъдат качени всички детайлности . Ще има обществен указател на страницата на Национален осигурителен институт, а процедурата е опростена и ще може да се кандидатства по електронен път. Може да се кандидатства месец за месец, може и да се кандидатства отчасти - единствено за избрани чиновници . В момента няма да пожелаваме прекомерно доста финансови документи, само че инспекции ще могат да се правят през цялата година – в случай че има злоупотреби, ще бъдат разкрити, акцентира общественият министър Деница Сачева.
От страната се финансира 60% от осигурителния приход на работещи в утвърдени компании. Изрично беше конкретизирано, че влезеш ли в схемата, би трябвало да си платиш 40-те останали % - другояче връщаш и държавните пари. Осигуровките се заплащат от работодателя и служащия, сподели Сачева и съпостави схемата с тази в Германия. Разликата била, че в България даваме обезщетенията на работодателя, а в Германия - на служащите.
Стартъп фирмите не влизат в това разпореждане, само че се създават нови принадлежности, посочи Сачева. Изключено е селското стопанство, горско и рибно стопанство, както и бранша на застрахователите, държавният бранш, както и бранш обучение, само че частните детски градини могат да аплайват за държавна помощ. За самоосигуряващите лица в действителност няма вести - не беше категорично посочено те да влизат в схемата.
Премиерът Бойко Борисов добави, че мярката 60 на 40 отива в Европейската комисия, която би трябвало да я утвърди. Очаква се за 24 часа Брюксел да върне позитивен отговор, само че Сачева посочи, че може да отнеме до 36 часа.
От началото на рецесията в бюрата по труда има 9909 регистрирани - поради ковид, цитира Сачева публична статистика.
Същевременно финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че " страната се колебае " дали да маха нарастването от 10% на възнагражденията, влезнало в действие от началото на тази година. Възможни били частични ограничения за някои администрации, които нямат водеща роля за оправянето с рецесията. Той подсети, че доста чиновници на държавна прехрана в този момент са преди всичко в борбата с ковид. Финансовият министър прикани и работодателите, които имат вяра, че могат да се оправят, да не се обръщат към страната.
Няма да има смяна в Закона за изключителното състояние както желае АИКБ, сподели още Горанов. Става въпрос за сметката на АИКБ, че страната не оказва помощ с 60%, а единствено с 23% от общия трудов разход за бизнеса. Министърът добави и, че не е премисляна нова индексация на пенсиите.
Довечера, в 18:30 часа ще бъде разисквана актуализация на държавния бюджет и в случай че има единодушие, на следващия ден, 31 март, тя може да бъде импортирана в Народното събрание. " Нещата може да се подобрят, може и да се влошат, а ние би трябвало да имаме сюжети за всеки един от тези разновидности ", заключи Горанов.
И още
Утре (31 март), от 19:00 часа за Банско пада карантината, акцентира Борисов. " Дет се вика обсадата на Банско да я няма и хората да не се усещат като изолиран град ", сподели той.
Премиерът благодари на Светия синод – че ще проповядват на открито, ще изнесат свещниците, с цел да може „ в изискванията на пандемия хората да се помолят на своя Господ ”.
Същевременно Дончев съобщи, че бързо ще се построи електронната система за публични поръчки в опазването на здравето - поради протегната за помощ ръка от IT организация. " Надали има българин, който да не желае електронна здравна карта, електронна рецепта ”, акцентира Борисов, който към този момент видя „ безвъзмездна електронна здравна карта ” и надзор за целия бранш.
В началото на идната година ще имаме електронно опазване на здравето, сподели здравният министър Кирил Ананиев. „ Ти в този момент ще искаш рецесията да продължи, с цел да си оправиш всички системи ”, пошегува се в характерен жанр Бойко Борисов и видя в Ананиев „ комунизъм ” ( " Веднага ставаш болшевик - да ти работят без пари " ), тъй като ще има безвъзмездна помощ.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 30 март "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР