Ще има мир. При нашите условия. И в никакъв случай

...
Ще има мир. При нашите условия. И в никакъв случай
Коментари Харесай

Кога на Украйна ще ѝ се наложи да приеме предложенията на Русия

„ Ще има мир. При нашите условия. И никога върху тези, за които ръмжат из Европа и оттатък океана обърканите политически импотенти ”. С тези думи Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, разяснява неуместните претенции, които Киев насочва към Москва. При какви условия и по кое време Украйна към този момент няма да може да отхвърля съветските мирни оферти?

Изминаха съвсем пет месеца от началото на съветската специфична военна интервенция в Украйна. Руската войска и съдружниците систематично освобождават някогашните украински територии от властта на режима в Киев. Междувременно Западът упорства Киев да води военни дейности " до цялостната победа на Украйна ".

Русия обаче има свое виждане за протичащото се. „ Русия ще реализира всичките си цели. И ще има мир. При нашите условия. И никога не върху тези, за които ръмжат обърканите политически импотенти в Европа и оттатък океана “, сподели Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

Въпросът е какви ще бъдат тези условия? Съветникът по външната политика на Владимир Путин Юрий Ушаков приказва за тях оня ден, когато разяснява вероятностите за мирни договаряния с Украйна. „ Те бяха прекратени след кардиналните договорености в Истанбул. След това украинската делегация не е поддържала и не поддържа никакви контакти с нас. Така че, в случай че договарянията бъдат обновени в този момент, тогава, може би, изискванията за тях ще бъдат изцяло различни”, добави той. И в тази обстановка „ изцяло друг “ е много явен, характерен термин.

Ние сме привикнали, че спецификата е ясно формулиране на мирните условия. Пълният текст на Истанбулските съглашения по този начин и не беше оповестен, само че в случай че се съди по приключването на информация, става дума за фактическото признание от страна на Украйна на новите статути на Крим и Донбас, както и за приемането на безпристрастен статут при интернационалните правни гаранции.

Но това бяха изискванията за края на март 2022 година От този миг обстановката " на място " се промени - и никога не в интерес на Киев. Така по-специално, специалистите се съмняват, че Черноморският район ще се върне към Украйна.

„ Русия управлява Херсонска и Запорожка област в продължение на доста месеци и в сегашните условия е цялостна полуда да се повдига въпросът за връщането им под украински надзор - тъй като в случай че това се случи, тогава Украйна просто ще провежда кръвопролитие там. И по какъв начин въобще можете да повдигнете въпроса за връщането на територии, когато там се приготвя референдум за самоопределяне и най-вероятно присъединение към Русия?”, изяснява Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания на ВШИ.

Освен това до есента обстановката може да се промени още повече. И още веднъж не в интерес на Киев. Изявленията на Владимир Путин, че „ като цяло, ние към момента не сме почнали нищо съществено “, както и неотдавнашните визити на министъра на защитата Сергей Шойгу на фронта, разрешиха на някои специалисти да кажат, че скоро ще стартираме „ съществено “. И е допустимо по време на лятната акция съветската войска да успее да освободи нови територии (по-специално да приключи освобождението на Харковска област) - които, още веднъж, несъмнено няма да се върнат под контрола на режима в Киев.

„ В тази обстановка е извънредно значимо Украйна и Западът да схванат едно ясно предписание. Всеки път, когато отхвърлят договаряния и съветски оферти, когато избират да продължат войната, всякога губят от ден на ден и повече. На всеки идващ стадий съветската позиция става все по-твърда. Киев и неговите настойници би трябвало да схванат, че за тях е доста по-лесно да се съгласят с това, което Русия предлага в този момент, в сравнение с да чакат някакъв идващ стадий, надявайки се на своята победа, която няма да се случи “, продължава Суслов.

Юрий Ушаков се опитваше да внуши това на украинския и западния хайлайф, тъкмо както външният министър Сергей Лавров преди него. „ Както във всяка обстановка, когато се употребяват въоръжени сили, несъмнено, всичко ще приключи с контракт, само че параметрите на този контракт ще се дефинират от стадия на военни дейности, на чиято основа този контракт ще стане действителност “, изясни министърът. И тук се крие съветската специфичност. Москва не желае да предложи друга на Киев и Запада.

Всъщност поражда прочут аналог на парадокса на Зенон за Ахил и костенурката. За да се подписа кротичък контракт, готовността на Украйна и Запада би трябвало да „ догонят “ обстановката на земята. Засега обаче готовността никога не припомня ахилесовата - тя изостава съществено от смяната на ситуацията.

Съдейки по публични изказвания, Киев няма такава подготвеност. Украинският външен министър Дмитро Кулеба споделя, че договарянията ще стартират едвам откакто Русия загуби. „ Всички схващат, че договарянията са директно обвързани със обстановката на фронта. Казвам на всички сътрудници едно просто нещо: „ Русия би трябвало да седне на масата за договаряния след провалянето на бойното поле. В противоположен случай още веднъж ще бъде езикът на ултиматумите “, споделя той. А Михаил Подоляк, консултант в кабинета на президента, към този момент е написал изискванията на мира, които включват " репарации " от Русия.

Да, допустимо е след няколко месеца обстановката да се промени. „ Киев ще одобри изискванията на Москва незабавно откакто дефинитивно загуби поддръжката на Лондон и Вашингтон и ще се сблъска с доста проблеми през отоплителния сезон. Загубата на поддръжка от Съединени американски щати и Англия ще се случи дълбоката есен на тази година, когато ще се проведат избори в Съединени американски щати и Борис Джонсън ще бъде дефинитивно заменен във Англия.

Ако до тогава Киев не показва най-малко местен триумф на бойното поле или загуби региона на Левия бряг / Черно море, възможностите му за по-нататъшна поддръжка ще бъдат фрапантно понижени. Освен това САЩ/ЕС/Великобритания нямат толкоз доста останали оръжия. Пикът на проблемите с отоплението ще бъде в края на декември - началото на януари”, изяснява Иван Лизан, началник на аналитичното бюро на плана СОНАР-2050. “В допълнение, провалянето на ВСУ и освобождението на Донбас, както и загубата на надзор над Харковска и Полтавска области, главните петролни и газови райони на страната, могат да тласнат Киев към капитулация. Да не приказваме за загубата на целия ляв бряг като индустриално сърце на Украйна”, добавя специалистът.

Възможно е в края на 2022 година - началото на 2023 година Киев да е подготвен да одобри тези „ напълно разнообразни “ условия, които Москва ще му сложи тогава.

Но с схващане от Запада ситуацията е по-сложно. „ Той към момента не признава никакви съветски условия. Нито във типа, в който бяха дефинирани през март, нито във типа, в който могат да бъдат дефинирани в обозримо бъдеще”, изяснява Дмитрий Суслов. “Позицията на сегашните западни управляващи е, че всяко контролиране, основано на съветска победа, е недопустимо. Дори хипотетично да си представим, че украинските управляващи одобряват този проект. Все отново Западът ще бъде срещу и надлежно няма да анулира антируските наказания, няма да откаже военно съдействие с Украйна. А без анулация на глобите и без признание на неутралния статут на Украйна всяко спокойно съглашение сред Москва и Киев е безсмислено.

В резултат на това се оказва, че Русия има две благоприятни условия. Първата е да не мислим за никакво спокойно съглашение и да продължим специфичната военна интервенция до край, т.е. до освобождението на цялата територия на Украйна с военни средства с едновременното развиване на освободените територии.

„ Остават три месеца до началото на отоплителния сезон. През това време е належащо да се освободи ДНР, да се проведат референдуми в ЛНР, ДНР, Запорожие и Херсон (евентуално и в част от Харковска област) за присъединение към Русия и да се заемат комфортни позиции за защита през студения сезон. Може би ще остане месец и половина за пробив в някое направление - на юг – към ПМР през Николаевска и Одеска област, на север – към Харков, напряко – към Запорожие/Днепропетровск “, счита Иван Лизан.

Вторият вид е да се върви по пътя на източноазиатските съседи. „ В идващите години най-вероятният сюжет е замразяването на този спор съгласно, условно, корейския сюжет. Сценарий, при който де юре ще останем в границите на боен спор, само че в това време интензивността на военните дейности ще намалее “, споделя Дмитрий Суслов.

При всеки от двата разновидността компромисно политико-дипломатическо решение на украинския въпрос е допустимо единствено в далечно бъдеще. „ Западът може въобще да не одобри изискванията на Русия - има изострен дефицит на здрав разсъдък и извънредно високо равнище на идеологизация. Следователно, преди нещо да се промени там, Европейски Съюз ще би трябвало да премине през цяла поредност от рецесии и възобновяване на елитите. Затова Русия би трябвало да бъде готова, че Европейски Съюз няма да признае нашите териториални придобивки през идващите 10-20 години “, споделя Иван Лизан.

„ В посока на политическо споразумяване тази обстановка може да се промени единствено при положение на радикална промяна на елитите в западните страни. Когато просто заради вътрешно безсилие и рецесия на Запад на власт дойдат нови елити, които през днешния ден се назовават популисти и които признават действителността. И те ще преминат към политическо споразумяване на спора при изискванията, които в този момент слага Русия “, склонен е с него Дмитрий Суслов.

Москва по принцип е подготвена да чака - ние към този момент осем години живеем с непризнатия Крим. Въпросът е подготвена ли е Украйна да чака? И ще оцелее ли до тогава?

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР