Ще има ли редовно правителство? Ще бъде ли отстранен главният

...
Ще има ли редовно правителство? Ще бъде ли отстранен главният
Коментари Харесай

Ще има ли правителство: Габриел предлага експертен кабинет за една година

Ще има ли постоянно държавно управление? Ще бъде ли отхвърлен основният прокурор Иван Гешев или той самичък ще си подаде оставката?

" Дневник " следи онлайн позициите на основните настоящи лица по двата преплетени сюжета:

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Борисов настоя новата коалиция да каже преди 15 часа на следващия ден какво счита да прави
© Юлия Лазарова

Бойко Борисов увери по време на изключителния брифинг в централата на ГЕРБ, че диалозите с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН " нямало да са подмолни и щели да са пред медиите. Допълни, че Мария Габриел ще избере какъв ще е разновидността на държавното управление и по какъв проект ще работи то.

Атакува " Продължаваме промяната - Демократична България ", като си зададе въпроса какво е получила ГЕРБ от това, че до момента е разговаряла единствено с обединението. " Някакви шикалкавения всеки ден. То не бяха пътувания измислени (на Кирил Петков и Асен Василев в Чехия - бел. ред.), то " айде тази вечер ", " айде във вторник вечер ". Днес е неделя, ние работим. Ако ви е значимо да извършите държавно управление, ще си съберете органите и ще ни кажете. Ние до на следващия ден преди 15 часа (когато в понеделник президентът връчва мандата на ГЕРБ - бел. ред.) би трябвало да знаем ", настоя той.

В събота представители на " Продължаваме промяната " оповестиха, че обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " ще вземе решение дали ще поддържа държавно управление с министър председател Мария Габриел чак във вторник вечерта.

" Утре госпожа Нинова (БСП), господин Карадайъ (ДПС) и господин Трифонов ( " ИТН " ) би трябвало да ни отговорят кой вид да предприеме госпожа Габриел. Няма обединения. Няма да им дадем да ни привързват към тях, с две от тези партии Кирил Петков е бил съдружен сътрудник - с Българска социалистическа партия и с " Има подобен.народ ". Тук ще търсим отговорността на всички ", изясни Борисов концепцията си за съставянето на постоянно държавно управление.

 Мария Габриел
© Велко Ангелов

Мария Габриел

Правителството може да е единствено експертно, на база общи цели, със период една година. Утре (15 май) ще беседваме с Българска социалистическа партия, с която имаме най-големи разлики, само че ми се желае да имам вяра, че ще работим за бъдещето на България. Това разгласи издигнатата от ГЕРБ за кандидат-премиер Мария Габриел на изключителна конференция в централата на партията.

По-рано през днешния ден ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели, че водачът на ГЕРБ ѝ се е обадил, с цел да я предложения на среща, само че към сутринта тя не беше напълно сигурна, че срещата ще се състои в понеделник.

Уточни, че счита да предложения всички партии без " Възраждане " на диалози, тъй като с партията на Костадин Костадинов имали разлики в целите и с нея не може да се води разговор. От досегашните диалози за сформиране на държавно управление е станало ясно, че коалиция не може да бъде образувана.

В понеделник в 15 часа президентът Румен Радев ще връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ.

В събота депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " за експертно държавно управление с довода, че такива експертни държавни управления в предишното са се оказали " лицата, зад които незаконните групировки си подредиха страната по метода, по който не можем още да я отвоюваме от тях ".

По думите на Габриел срокът от една година бил натрапен от целта за излизане от политическата рецесия, нормализиране на работата на институциите и проявление, че формулата, на която са се спрели с сътрудниците ѝ, работи. Допълни, че до края на годината имало да бъдат признати два бюджета, а в случай че след година няма резултат, нямало по какъв начин да се изясни на българския жител, че се мисли единствено положителното.

Увери, че разговор сред парламентарно показаните партии има.

 Бойко Борисов
© Георги Кожухаров

Бойко Борисов

В петък (12 май) ръководителят на ГЕРБ Бойко, че от събота ГЕРБ стартира срещи с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН " за сформиране на държавно управление. Обещанието не беше спазено.

Към момента е известно, че Борисов тази заран се е обадил на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за среща, като тя посочи, че допуска, че тя ще се организира в понеделник, само че това не е било конкретизирано в телефонния диалог сред двамата.

Депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов пък сподели, че в партията не са получавали покана от ГЕРБ за среща. Движение за права и свободи не са коментирали тематиката.

В 12 часа партията на Борисов ще даде ексклузивен брифинг, като мотивът за него не е разгласен.

 Станислав Балабанов
© Георги Кожухаров

Станислав Балабанов

Най-малката парламентарна група в 49-ото Народно заседание - " ИТН " - към момента не е получила публична покана за диалози с ГЕРБ, на която партията на Слави Трифонов чака да ѝ бъдат показани повече елементи във връзка с целите на вероятно постоянно държавно управление. Това разгласи депутатът от партията Станислав Балабанов пред " Нова телевизия " и добави, че чака това да стане по формален ред.

В партията на Слави Трифонов чакат действителните цели и политики да бъдат " сложени най-сетне на масата, тъй като първата среща, която организирахме с госпожа Мария Габриел, беше една естествена, диалогична среща в тона на парламентарните диалози сред партиите ".

Балабанов нападна остро " Продължаваме промяната - Демократична България ", като по думите му " Народното събрание продължава да е пленник на ината на втория ", имайки поради обединението и забавените срещи сред нея и ГЕРБ. В събота от " Продължаваме промяната " оповестиха, че обединението ще реши във вторник (16 май) вечерта дали да поддържа държавно управление с ръководено от Мария Габриел държавно управление, без да се измята от решението си да не поддържа кабинет с мандата на ГЕРБ.

Според Балабанов Кирил Петков нямал право да бави процедурата, тъй като е изгубил изборите.

Той изясни при какви условия " ИТН " ще е изрично в съпротива. " Ако първите две политически сили най-после реализиран единодушие и забележим един рисков финансов министър в лицето на Асен Василев, който срина финансовото положение на страната, единствено и единствено да бъде в един предстоящ кабинет на ГЕРБ ", разяснява Балабанов, без да посочи каква е връзката сред " сриването на финансовото положение на страната " и подозираното от него предпочитание на Василев да е в държавно управление на ГЕРБ.

По думите му диалози за министри с партията на Борисов не са водени. Депутатът съобщи, че " ИТН " не отива на диалози с концепцията да се натиска за властта ".

" Все още до нас не са стигнали съответни оферти или хрумвания ние да излъчваме министри или да вкарваме министри в един подобен проектокабинет ", добави той. Ако обаче се стигнело до действителни оферти, от " ИТН " щели да ги обсъдят, с цел да може страната да тръгне в избрана посока. Хипотезата, при която не се образува постоянен кабинет с първия мандат, обрича концепцията за втори подобен, счита Балабанов.

Според Балабанов Мария Габриел е " престиж и сносно признато в Европа име ". Той твърди, че смяната на модела " ГЕРБ " била тръгнала поради " ИТН " и поради партията на Слави Трифонов Борисов повече в никакъв случай нямало да е министър председател. Моделът " ГЕРБ " обаче бил надграден в последните години от " Продължаваме Промяната ". Освен това виждал позитивна смяна в дейностите на партията на Борисов.

 Корнелия Нинова
© Георги Кожухаров

Корнелия Нинова

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че партията ще се срещне с ГЕРБ най-вероятно в понеделник (15 май), с цел да каже нейният водач Бойко Борисов каква му е концепцията за сформиране на държавно управление. Часът и мястото на срещата по думите ѝ към момента не били известни.

В понеделник от 15 часа президентът Румен Радев ще връчи на издигнатия от ГЕРБ кандидат-премиер Мария Габриел първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Българска социалистическа партия се трансформира в основен фактор дали ще има държавно управление, доколкото Движение за права и свободи и " ИТН " все още са много сговорчиви.

" Обади ми се (Борисов - бел. ред.) сутринта, преди да дойда в студиото. Покани ни на среща. Вероятно ще има такава в понеделник ", посочи Нинова пред Би Ти Ви и добави, че Българска социалистическа партия ще се яви на срещата, която ще е с екипи на двете партии, като социалистите държа тя да е обществена, само че този въпрос не е бил обговарян в телефонния диалог сред двамата партийни водачи.

Според нея метода за оповестяване на министър председател и номинациите, както и програмата, е неверен метод.

" Правилният е всички да се съберем, да извадим 5-6 неща значими за България, да определим рационални периоди и тогава да търсим хората, които да извърша тези задания. Според мен не би трябвало да са водачи и ярки политици. Не се прави по този начин политика - ето ви министър председател и политици и попълвайте ", акцентира Нинова.

" Ще отидем на диалозите, на които ни канят и ще забележим дали имат желание за промяна, и ще решим ", разяснява Нинова.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от БългарияНа живо13:48, 14 май 23 / Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР