Ще има ли ръст в икономиката, ще приключат ли войните

...
Ще има ли ръст в икономиката, ще приключат ли войните
Коментари Харесай

Прогнози за 2024 г.: Изкуствен интелект ще е в центъра на изборен скандал в САЩ

Ще има ли растеж в стопанската система, ще приключат ли войните в Украйна и Газа?

Измина повече от половин месец от новата 2024 година и е ред за малко прогнози. За облекчение от са подготвили „ годишно бинго ” със събития, които е доста евентуално да се случат в идващите 365 дни. Предсказанията са формирани въз основата на обширен разбор на над 700 отчета, изявленията, вести и проучвания, и показват образно общо 25 хипотези, за които има най-голяма възможност да се осъществен през 2024 година

Много специалисти и анализатори споделят съвсем едно и също мнение за това какво следва да се случи с световната инфлация, лихвените проценти и икономическия напредък през 2024 година

Инфлацията спадаше с равномерни темпове през 2023 година Тази наклонност е евентуално да се резервира и през 2024 година Постепенното „ изстудяване ” е евентуално да приближи равнищата на инфлацията до поставените от държавните управления цели. Все отново обаче има и една дребна група от специалисти, които са повече от скептични - те допускат, че може да се случи същото, като през 2022 година

Лихвените проценти се чака през 2024 година да се „ озаптят ”. Почти всяка институция и огромна банка предвиждат спад както от Федералния запас в Съединени американски щати, по този начин и от Европейската централна банка (ЕЦБ), от Банката на Англия и то доникъде на годината. Спадът ще е сред 3 и 6 %.

Пазарите предстоящо следват и лихвените проценти. Диверсификацията в портфолиото на вложителите през 2024 година ще е топ приоритет, който може да докара до най-големи дивиденти, изключително поради геополитическият риск.
Ръст на Брутния вътрешен артикул (БВП) евентуално ще има, само че дребен. Очакваните цифри са сред 2.5 и 3%. Ръстът в Съединени американски щати също ще се забави, а Международния валутен фонд предвижда даже по-ниски цифри от към 1.5% през 2024 година А Европа? Още по-зле - едвам 0.9%.

Също както предходните 2 години, и тази евентуално ще е белязана от съществени геополитически търкания. Както през 2022 година, когато започва спорът в Украйна, и както през 2023 година, когато стартира войната Израел-Хамас.

Всъщност тази прогноза към този момент ненапълно се сбъдна, въпреки и като продължение на последния изброен спор - с бомбардировките на Съединени американски щати и Англия в Йемен.

Иначе за дейните в този момент спорове - Украйна-Русия и Израел-Хамас, прогнозите са многозначителни. Почти нито един специалист не допуска, че двете войни ще срещнат своя финален край през актуалната 2024 година Точно противоположното - евентуално те ще ескалират.

Редом до комплицираната геополитическа конюнктура, 2024 година се обрисува да бъде и „ изборна година ”. Предстоят значими вотове в Съединени американски щати, Русия, Украйна, Индия, Мексико и още редица страни. Резултатите от тях със сигурноист ще окажат въздействие на протичащото се по света и ще „ разместят пластовете ”.

Важно: Индия ще изпревари Китай по растеж на Брутният вътрешен продукт. Производствата на артикули ще продължат да се изместват отвън Китай.

След като изкуственият разсъдък (ИИ) трайно се наложи на пазара през 2023 година, актуалната година се обрисува да е ключва за неговото бъдеще. Развитието на технологиите към този миг е неизбежно, само че по-скучната част - тяхнат регулация - също. Няколко прецедента към този момент са налице. В края на декември м.г. „ Ню Йорк Таймс ” заведе дело против OpenAI - основоположниците на ChatGPT, които от няколко месеца са благосъстоятелност на Microsoft.

Обвиненията са, че в образованието на ChatGPT е употребена интелектуална благосъстоятелност на публицистите. Другият казус е първият в света закон за изкуствения разсъдък, основан неотдавна в Европа.

Важно: Вероятно ще има още доста каузи против ИИ. А още по-вероятно е да има скандал около изборите през ноемрви в Съединени американски щати, в който основна роля да играе тази технология - посредством основаване на неестествен облик на някои от претендентите да вземем за пример.

Докато всички изброени фактори горе постоянно са били свързани, наподобява през 2024 година това ще е още по-силно изразено. Добър образец е това, че ескалациите на спора в Близкия Изток удрят доставките и надлежно цените на артикули, което пък може да вдигне инфлацията, а централните банки да не занижат лихвените проценти.

2024 година се усеща като цялостна с положителни и неприятни благоприятни условия, всички които са оплетени и взаимосвързани. И въпреки светът да става все по-поляризиран и строшен геополитически в последните години, настощите прогнози припомнят точно за това, че всичко е обвързвано и няма по какъв начин един-единствен фактор да способства за смяна в цялостната картина.

Превод: Георги РУСЧЕВ
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР