Ще има ли промяна в качеството на предлаганата услуга? По-скоро

...
Ще има ли промяна в качеството на предлаганата услуга? По-скоро
Коментари Харесай

Какви изводи за здравеопазването можем да си направим от приетия бюджет на НЗОК


Ще има ли смяна в качеството на предлаганата услуга? По-скоро не

Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) одобри бюджета за 2023 година, а общата сума на разноските надвишава за пръв път в историята 7 милиарда лева Но какво значи това? Да разгледаме числата.

Тазгодишният бюджет е с към 15% или 910 млн. лева по-голям спрямо разходното перо през 2022 година максимален дял или над 50% от цялата сума се пада на болничната здравна помощ – към 3.27 млрд.лв. После следват разноските за медикаменти, които са към 30% от бюджета или 1.7 млрд.лв. Останалата сума е закрепена за първична и профилирана здравна помощ, дентални услуги, медицински произведения и медико-диагностични проучвания – общо към 470 млн.лв.

За последните 5 години растежът в годишния бюджет на НЗОК е в размер на към 2.7 милиарда лева Ето го повишаването графично:

Съществена смяна спрямо предишни години няма, с изключение на в сумата, която пораства по една или друга причина стремително нагоре.

Това на процедура значи, че смяна няма да има и в метода, по който работи системата. 

Не се плануват промени в механизмите на заплащане. Лимитите в болничните и извънболничните остават същите и се дефинират по същия метод.

За крайния консуматор – за хората, това значи в общи линии, че няма да има и смяна в качеството нито на здравната помощ, нито на услугите, предлагани от българското опазване на здравето.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР