Ще има ли правителство след изборите на 14 ноември?И според

...
Ще има ли правителство след изборите на 14 ноември?И според
Коментари Харесай

Правителството възможно: какво сближава и какво разделя партиите

Ще има ли държавно управление след изборите на 14 ноември?

И съгласно партийните поръчки, и по отзиви на анализатори след третия за годината парламентарен избор би трябвало да се сформира болшинство за постоянно ръководство на страната, само че всичко зависи от резултатите от гласуването, компромисите, които партиите са подготвени да създадат и алените линии, които няма да бъдат пресечени.

От последните дни преди изборите, се удостовери единият от обсъжданите в политическите среди сюжет, че този път ГЕРБ ще се опита да направи държавно управление и да се върне във властта. Лидерът на партията Бойко Борисов разгласи в последния ден на акцията, че е подготвен да номинира даже откъслечен с партията министър председател, който да си избере министри и да има държавно управление най-малко за шест месеца. Той е подготвен да договаря и с Движение за права и свободи за подобен кабинет . От своя страна партията със завърналия се в кандидат-депутатските листи глобен за корупция по " Магнитски " Делян Пеевски, също разгласи, че този път непременно ще има държавно управление и ще го създадат старите партии, в случай че обединенията на измененията не съумеят (по думите на зам.председателя Йордан Цонев). В тази композиция, която не е изненада, ще се търси обаче и трета партия и въпросът е дали Българска социалистическа партия ще влезе в подобен кабинет и по какъв начин. Това ще зависи и от мястото, което левицата получи след гласуването (последни прогнози - ).

От друга страна така наречен партии на измененията се готвят да договарят за коалиция незабавно откакто има резултати от изборите . На " Продължаваме промяната " и " Демократична България " се гледа като основата на такава и даже се разисква опцията те да образуват обща парламентарна група, с която могат да получат и първия мандат (връчва се на най-голямата такава). Към тях биха се включила съгласно всички изявления на водачите й и " Изправи се.БГ! Ние идваме! ", в случай че влезе в Народното събрание. Най- мощната им пресечна точка е битката с корупцията и разграждане на досегашния модел. Но по планирани данни даже и да са трите, гласовете им няма да са задоволителни за болшинство. Затова ще би трябвало да договарят с " ИТН " и с Българска социалистическа партия или с най-малко една от двете (зависимост от броя депутати). Но и тези договаряния няма да са лесни, тъй като още на този стадий има разминавания и за позиции в бъдещия кабинет, и за политики. Макар че с някои нюанси, множеството от тези партии имат близки визии за разрешаване на здравната рецесия, правосъдна промяна, промени в областта на образованието, политиката на приходите и други

Кой с кого би работил

Първият опит за сформиране на държавно управление в 47-ия парламент се чака да е на ГЕРБ-СДС (освен в случай че не бъде образувана по-голяма парламентарна група), която е първа политическа мощ. Засега реализирането на мандат от някогашните ръководещи наподобява, че ще бъде несполучливо, защото съгласно поръчките само Движение за права и свободи би подкрепила такова държавно управление.

В сряда (10 ноември) зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов не изключи придвижването като вероятен сътрудник, само че разгласи глобения за корупция от Съединени американски щати по закона " Магнитски " претендент за народен представител Делян Пеевски като " внимателен миг ". В четвъртък (11 ноември) водачът Бойко Борисов сподели, че в случай че резултатите са такива като прогнозните, ще предложи далечен от ГЕРБ министър председател, който да може да договаря с всички и да предложи отговорно държавно управление. В петък заран той към този момент уточни, че би бил " вид Лозан Панов ", като посочи, че не е приказвал с него. Но от цялото тв присъединяване на Борисов се разбра, че той ще се опита да направи държавно управление непременно и да го показа като по-независимо, отхвърли да го назовава " експертно ".

Лидерът на ГЕРБ показа като " естествени съдружници " - " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", което те отхвърлиха с избрания като " целувка на гибелта " (Христо Иванов) и " насмешка с политиката " (Кирил Петков). (Повече )

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия, с цел да не се стигне до нови избори.

Така че ГЕРБ най-малко предизборно наподобява остава " в изолираност " и няма да успее да откри задоволително поддръжка за кабинет.

Ако вторият мандат е за " Продължаваме промяната " , която съгласно някои изследвания е втора мощ, се чака опит за сформиране на държавно управление с " Демократична България " и останалите партии на митинга - " ИТН " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! ", в случай че влезе в Народното събрание, само че такова мъчно би могло да има без поддръжката на Българска социалистическа партия, в случай че се съди по резултатите от изследванията. Новата групировка твърди, че желае да има " болшинство на почтените " от 121 депутати, които да поддържат държавно управление и промени.

Ако вторият мандат обаче е за Българска социалистическа партия, държавно управление също мъчно би имало , въпреки и поръчките на Корнелия Нинова от тази седмица, че ще направи всичко допустимо за сформиране на кабинет при транспарантни договаряния за стратегия с новите партии, защото решението на Българска социалистическа партия изключва ГЕРБ и Движение за права и свободи като сътрудници (тя обаче не отговори какво ще направи, в случай че няма парламентарно болшинство без ГЕРБ и Движение за права и свободи - бел. авт.). " Демократична България " към този момент съобщи, че няма по какъв начин да поддържа кабинет с мандата на левицата, а " ИТН " я назовава " партия на статуквото " и също е противоречиво дали би дала поддръжка. Условие за поддръжка на държавно управление на партията на Слави Трифонов е въвеждането на електронното гласоподаване.

Третият мандат отива при определена от президента политическа мощ.

Ако се съди по прочуванията и поръчките все още, държавно управление с поддръжка на така наречен партии на митинга и " Продължаваме промяната " би могло да има, само че е нужна и поддръжката на Българска социалистическа партия. В техните цели има и прилики, само че и много разлики.

" ИТН " и " Продължаваме промяната " се разминават и за номинацията на Кирил Петков за присъединяване в бъдещо държавно управление. Според партията на Трифонов той няма място в него, поради проблема с поданството му. Самият Петков се вижда в изпълнителната власт, а в петък - другият водач на най-младата политическа групировка Асев Василев разгласи, че неговият сътрудник Петков ще е предлагането им за министър председател . Останалите евентуални сътрудници още не са реагирали на тази номинация.



Коронавирусът и накъде в опазване на здравето

Освен персоналния състав на бъдещото държавно управление, евентуалните сътрудници ще би трябвало да договарят и по политики.

Предизборно множеството партии очевидно подлагат на критика служебното държавно управление за въвеждането на така наречен зелен документ за вход за действия на закрито, въпреки и да не оферират различни решения за понижаване на заболеваемостта от ковид. Голяма част от политическите обединения поддържат имунизацията .

Според ГЕРБ, която е най-явен критик на новите ограничения, би трябвало да се прави ударна имунизация на 50-60 хиляди души дневно, както и да се изплащат 1000 лева на месец на всички медицински лица на първа линия. За имунизация се афишират и от " Демократична България ", и от " Продължаваме промяната ", само че без да е наложителна. В програмата на новата групировка е записано, че би трябвало да се организира интензивна акция за информиране на следствията от преболедуване на COVID-19 за взимане на осведомено решение за имунизация. В редиците на " ИТН " и Българска социалистическа партия има и скептици на тематика ваксини. От " Изправи се.БГ! Ние идваме! " желаят по-добра организация на имунизирането. От Движение за права и свободи също има призови за имунизация, само че партията не е разгласила подробна предизборна стратегия.

В стратегиите на политическите обединения има обещания за промени в опазването на здравето и по-високо възнаграждение . Бившите ръководещи от ГЕРБ дават обещание в края на 4-годишния мандат междинната брутна заплата в бранш " Здраве " да бъде 6000 лева за доктор, 4000 лева за здравна сестра и 2000 лева за санитар. Българска социалистическа партия още веднъж дава обещание да отстрани статута на търговски сдружения на лечебните заведения и да обезпечи почтено възнаграждение на труда в бранша. Сред предложенията на " Продължаваме промяната " са обезпечаването на бърз достъп (до 60 минути след възникването на ситуация) до качествени болнични услуги из страната посредством нужната техника като коли за спешна помощ и хеликоптери, електронно опазване на здравето и въвеждане на здравно досие. За електронно опазване на здравето се афишират още от " Демократична България ", и от " ИТН ".
" Демократична България " афишира за своя най-важна политическа задача прекъсването на кражбите и злоупотребите с парите за здрав е посредством промени. От " ИТН " се афишират за демонополизация на здравната каса. Същата концепция от години предлага и Движение за права и свободи. В програмата на " Изправи се.БГ! Ние идваме! " се предлага съблюдаване на правилото " парите следват пациента ", както и понижаване на доплащането в брой в здравната система, повишение на обществените разноски за опазване на здравето и контрола върху изразходването им. ГЕРБ предлага и скринингови стратегии за предварителна защита на рак.

Създаването на Национална детска многопрофилна болница е част от стратегиите на ГЕРБ и " Демократична България " и се поддържа и от " Продължаваме промяната ".

Съдебна промяна, само че с разлики

Закриването на профилираните съдилища и прокуратури евентуално ще е първият опит за правосъдна промяна и в новото Народно заседание , въпреки и времето да не стигна на предходните два Народното събрание за тази смяна. Закриването се поддържа от " Демократична България ", " Продължаваме промяната ", " ИТН ", " Изправи се.БГ! Ние идваме! " и кардинално от Българска социалистическа партия. Досега ГЕРБ и Движение за права и свободи правеха всичко допустимо промяната да не мине през Народното събрание. Предсрочно преустановяване на мандата на настоящия основен прокурор Иван Гешев е приоритет и на така наречен партии на митинга и най-много на " Демократична България " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! ". Подкрепа за промяната на Гешев е изискване на " Продължаваме промяната " да води диалози с ГЕРБ, като водачите на новата групировка считат, че единствено по този начин може да се пребори корупцията, а в програмата им е очакван спор за унищожаване на концентрацията на надзора за правда от ръцете на основния прокурор или различно - за унищожаване на фигурата на основния прокурор.
Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов разгласи отстраняването на Гешев като приоритет на партията си в отминалия към този момент парламент. След претенции на социалисти и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се разгласи за оставката на Гешев.
Въпреки поръчките промяната е сложна, защото изисква конституционна смяна (т.е. болшинство от най-малко 180 депутати) или решение на Висшия правосъден съвет (ВСС), в който Гешев има мощна поддръжка. В платформата на ГЕРБ е посочено единствено, че ще се работи за механизъм за следствие на основния прокурор. От Движение за права и свободи не афишират промени в правосъдната система.

За промяна на правосъдния съвет упорстват и четирите нови обединения, само че при разнообразни условия. Според предизборната стратегия на " ИТН " би трябвало да се отстрани квотата на Народното събрание, до момента в който " Демократична България " упорства квотата да остане, само че да се избира с квалифицирано болшинство. " Продължаваме промяната " желае промени в структурата на Висш съдебен съвет, като се вземе поради мнението на Венецианската комисия.

Различни направления имат партиите за другите промени в областта на правораздаването. Според Българска социалистическа партия промяната би трябвало да включва правосъден надзор на активността на основния прокурор, промяна на антикорупционната организация, персонална имуществена отговорност за длъжностните лица, от чиито дейности страдат жители.

" Продължаваме промяната " също предлага кадрови и функционални промени в антикорупционната комисия , както и желае по-широк кръг прокурори да имат подготвеност за следствие на корупционни закононарушения от държавни чиновници и лица с имунитет. Формацията желае конституционни промени за основния прокурор след спор. " ИТН " предлага основният прокурор да се избира директно и да може да се отзовава. " Демократична България " желае напълно нови правила за избор и освобождение на тримата огромни в правосъдната власт, по-кратък мандат на основния прокурор (5 вместо 7 години), лустрация и гражданска законодателна самодейност, като измененията изискват ремонти в Конституцията. Предлага се основният прокурор да се назначава и освобождава от президента по предложение на Народното събрание с болшинство от три пети от всички депутати, или най-малко 140. Ограничаване безконтролната власт на основния прокурор и унищожаване на фигурата на Великото Народно заседание са измежду концепциите в платформата на " Изправи се.БГ! Ние идваме! ". От ГЕРБ показват единствено, че са подготвени на промени в Конституцията за самостоятелна и транспарантна правосъдна система и желаят да има самостоятелна конституционна тъжба.



Образованието постоянно е значимо

Предизборно образованието е приоритет за всички партии, а някои от тях оферират и промени в образователните стратегии. ГЕРБ дава обещание усъвършенстване на образователните стратегии за понижаване на фактологията и освобождение на време за образуване на умения. И в учебното, и във висшето обучение " Демократична България " предлага прекосяване към компетентностен модел на образование, който съставлява структури от свързани познания, умения и настройки. Предложението на " Изправи се.БГ! Ние идваме! " е опростяване на образователните стратегии и прекосяване към цифрово наличие. ГЕРБ дава обещание междинната учителска заплата да е над 125% от междинните за страната, а главните заплати на преподавателите в системата на висшето обучение - над 140%. И от " Продължаваме промяната " оферират същото нарастване на учителската заплата, от Българска социалистическа партия - тя да над междинната, а от " Изправи се.БГ! Ние идваме! " - да продължи да се усилва.
Българска социалистическа партия желае делегираните бюджети да бъдат отстранени, а финансирането към частните учебни заведения - спряно. Предлагат се още безвъзмездни детски ясли и градини. Oт " Продължаваме промяната " оферират качествено обучение за всяко дете посредством финансиране на правилото " Парите следват качеството " , какъвто желае и " ИТН ". Предложението на " Изправи се.БГ! Ние идваме! " е постигане на разноски от 4.5 % от Брутният вътрешен продукт за обучение.

Мандатност на учебните шефове оферират и от " Продължаваме промяната ", и от " ИТН ". В стратегиите им има надлежно използване на справедливи критерии за кариерно израстване на учителите и атестиране.

Доходи, налози и пенсии

Без смяна в налозите за физическите лица или най-вече въвеждане на необлагаем най-малко - това са предложенията на партиите, свързани с данъчната политика. ГЕРБ и " Продължаваме промяната " не желаят смяна на плоския налог от 10% върху приходите, само че някогашните ръководещи дават обещание пилотна стратегия за данъчни облекчения за младежи. В предизборната платформа на Българска социалистическа партия, която преди поддържаше необлагаемия най-малко и даже прогресивното подоходно облагане, има нова концепция - необлагаеми 500 лева за работещите родители на всяко дете. За необлагаем най-малко колкото минималната работна заплата са " ИТН " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! ", а в " Демократична България " също има отзиви, че подобен от 500 лева може да бъде въведен като антикризисна мярка.
Партиите поддържат влизането на България в еврозоната , само че да е планувано и да има уточнения.

Всички дават обещание увеличение на приходите. Според ГЕРБ през 2025 година минималната работна заплата може да е 1000 лева, като още от 2022 година - 720 лева, а междинната - 2000 лева. Още преди година Българска социалистическа партия оферираше минималния приход да е най-малко 800 лева. Предложението на " Изправи се.БГ! Ние идваме! " е в края на мандата минималната заплата да е 1250 лева Според " Демократична България " за един мандат междинната заплата може да стане 2400 лева " Продължаваме промяната " дава обещание възстановяване на бизнес средата и инфраструктурата, с цел да може да има вложители и в по-малките райони. Никой не желае смяна на корпоративния налог от 10%.

Макар и предходният парламент да усили пенсиите със приблизително 12.5%, като увеличи коефициента за стаж от 1.2 на 1.35, Българска социалистическа партия и " Изправи се.БГ! Ние идваме! " не престават да оферират преизчисляване на всички пенсии - първата по отношение на осигурителният приход от 2018 година, а втората - по отношение на този от 2016 година Според " Демократична България " за един мандат междинната пенсия може да стане 1000 лева ГЕРБ също предлага поетапно нарастване и междинна пенсия от 750 лева за един мандат, а " Продължаваме промяната " - установяване на минимални обществени стандарти.

За бизнеса и енергетиката

Целенасочена поддръжка за цифровизация на бизнеса е заричане и в предизборните платформи и на ГЕРБ, и на " Демократична България ", и на " Продължаваме промяната ". Бившите ръководещи дават обещание 195 млн. лева за подкрепяне на софтуерните компании за въвеждане на цифрови системи и умения и обслужване на бизнеса " на едно гише ", а " Демократична България " предлага до 50 хиляди лева от страната за цифровизация и декарбонизация на компания при 50 на 100 лично финансиране. Обединението дава обещание и 2 милиарда лева задгранични вложения на година, както и промяна в регулаторите.

За стимулиране на бизнеса " Продължаваме промяната " планува преход към кръгова стопанска система, понижаване на отпадъците и ресурсна успеваемост, както и по-добри инфраструктура и превоз в и до останалите градове. Новата групировката предлага довеждане докрай на автомагистралите " Хемус " и " Струма ", което е приоритет и за ГЕРБ, само че и създаване на пет моста на над Дунав и три тунела под Стара планина.

Повечето партии дават обещание зелен преход в сходство с така наречен зелена договорка. Същата тематика е " гвоздеят " в целите на Движение за права и свободи в последната година. " ИТН " предлага теория за уравновесена политика в региона на енергетиката и природния газ, както и опазване на нуклеарната сила в енергийния микс на страната. Българска социалистическа партия още веднъж пази построяването на АЕЦ " Белене ".

" Продължаваме промяната ", " Демократична България ", ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Изправи се.БГ! Ние идваме! " се афишират за рационализация на комплекса " Марица изток " и запазването на работните места. Според " Демократична България " там е необходим преход от въглища към произвеждане на зелена сила, зелен водород, електроцентрали на зелен водород и системи за предпазване на сила.

За Северна Македония и политиката на открито

Освен обичайните обещания за евроатлантическа ориентировка на страната, в стратегиите на партиите са наранени и връзките сред България и Северна Македония, както и европейската интеграция на западната ни съседка. Бившите ръководещи поддържат позицията, че страната би трябвало да се причисли към Европейски Съюз, само че като почисти противоречивите въпроси със София. Според Българска социалистическа партия тези въпроси би трябвало да бъдат позволени при поредно отстояване на националните ни ползи.

" Продължаваме промяната " се афишира за реализиране на приемливо позволение на разногласието със Северна Македония посредством доброжелателни договаряния с краен резултат записване на македонските българи дружно с другите нации в конституцията на Северна Македония и унищожаване на оксърбителни избрания за българите от образователните стратегии. Според " Демократична България " би трябвало да има съответни оферти от българска страна за превъзмогване на блокажа в договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР