Ще има ли ново строителство, ще се навреди ли на

...
Ще има ли ново строителство, ще се навреди ли на
Коментари Харесай

Ще има ли строителство, паркинги или въобще ПУП на Борисовата градина

Ще има ли ново строителство, ще се навреди ли на дърветата и зеленината, ще се строят ли паркинги?

Това се питат множеството столичани, изпратили мнения преди следващото публично разискване на следващия план за обстоен организационен проект (ПУП) на столичната Борисова градина.

Тях ги показа при започване на разискването основният проектант на София Здравко Здравков. Той акцентира, че от 1261 възражения против оферти Подробен устройствен план, 1200 са " еднотипни " - с намек, че се желае едно и също.

Столичани желаят още да не се позволява строителство на нови здания, единствено консервация и реституция на съществуващите в парка. Да не се вреди на зеленината, да няма буферни паркинги вътре в парка, а единствено към него. Мнозина са на мнение, че не се взема решение казусът със собствеността в парка и би трябвало пътна карта за отчуждаване, юридически и финансов разбор.

" Вече има вид частни парцели в Борисовата градина още веднъж да се върнат на Столична община. Това може да стане, откакто се одобри Подробен устройствен план на най-големия парк в София и те се отчуждат ", изясни за следващ път Здравков и пред публицисти преди разискването, и по време на него.

Стои обаче към момента въпросът ще се одобри ли този Подробен устройствен план изобщо - откакто към този момент 6 години това не съумява.
Част от ръководещите: ПУП-ът би трябвало да бъде модифициран
Две от новите партии във властта - " Зелено придвижване " и " Продължаваме промяната " - излязоха през днешния ден с позиции против настоящия план за обстоен организационен проект на Борисовата.

Трябва да има улеснен достъп до парка и спортните атракциони, само че не за сметка на лесопарковите пространства. Не би трябвало да се построяват и нови обекти без ясна аргументация, пишат столичните съветници от Политическа партия.

" Днес основна част от Борисова градина и едни от най-важните културни обекти на нейна територия са в ръцете на знакови фигури от тъмните години на ръководството на страната ни ", считат те.

Проектът има прекалено много възражения против него, считат пък от " Зелено придвижване ", и ПУП-ът не дава отговор на изискванията, заложени при възлагането му през 2015 година

" Те са връщане на частните парцели за публично прилагане, никакво ново строителство, коли и паркинги единствено отвън парка, ясна тактика с времеви рамки и знаци за запазване на биоразнообразието на парка ", пишат от зелената партия, част от " Демократична България ".

Те обаче се възмущават и от " бездействието " в последните 6 години.
Всички са срещу застрояването, само че...
...се играе с точната формулировка на " градеж ". Една от концепциите на екипа, изработил ПУП-а по поръчка на Столична община, е да се смени ресторантът при езерото " Ариана ", който смятат за прекомерно огромен, с по-малко заведения - бирария, въз основата на заведението, съществувало там преди 60 години.

Други нови хрумвания плануват възобновяване на стадион " Юнак ", поискано от спортното министерство, скейт площадка до гара " Пионер ", трамвайно трасе и спирка на Летния спектакъл.

Ключов проблем е обаче неналичието на изясненост във връзка с общинската и частна благосъстоятелност. Театралният критик Гергана Пирозова, която от дълго време има отношение по тематиката с Борисовата градина, означи:

" Нека не твърди непрекъснато основният проектант, че всичко със собствеността е решен проблем. Има 151 поземлени парцели, показани като обществени, а без акт като обществена благосъстоятелност.

Опираме до базисния проблем - съществуващата така наречен частна благосъстоятелност, за която медийно си подмятаме неистини, че има проект за отчуждаване и прочие. Такъв няма в сегашния Подробен устройствен план ", отсече тя, и не получи реакция на тази забележка.

Не е ясно и какво ще стане с достъпа до минералния извор в парка, който е изключителна държавна благосъстоятелност, само че е ограден от частни парцели.
Предлагат се два нови паркинга, жителите са разграничени
Ако по тематиката за застрояването има някакво единодушие измежду жителите, тази за паркингите се оказа противоречива. Независимият общински консултант Борис Бонев, първи изказал се на разискването, е твърдо срещу:

" Няма потребност от подземни паркинги в територията, в случай че е най-добре обслужен от градски превоз от всички паркове в София. Тезата, че почитателите би трябвало да могат да идват с колите си на мач, е несъстоятелна - потенциалът на стадиона Левски е 46 хиляди души, няма по какъв начин да се създадат толкоз места.

В спортните обекти и уреди на всички места по света се върви с градски превоз, в случай че би трябвало се отварят нови линии. "

Арх. Ковачев, архитект на ПУП-а, изрече тезата, че хората с дребни деца не могат да идват, не всеки може да употребява трамвай, рейс и прочие - без да посочи за какво.

Няколко жители също бяха срещу тази теза.

" Всички игрища имат паркинги, на доста равнища, в цяла Европа ", означи Асен Райчев, поддържаха го и други.

Друг жител - Светлозар Алексиев - навлезе в сърцевината на казуса.

" Всички желаеме с коли, тъй като е зле превозът ", означи той. Но е оптимист:

" В бъдеще това може да се промени. Защо ще се вършат паркинги? След някоя и друга година може да имаме кмет, който не е двуличник и измамник. Защо ни трябват хиляда места? "
Да се направи референдум за махане на ЦСКА
Това предложи Илиян Петров - не загатна дали е почитател на " Левски ", само че се аргументира с тезата, че е дискриминационно другите клубове да имат игрища в покрайнините, а ЦСКА - най-достъпен в центъра.

" Не става, ЦСКА би трябвало да е в " Люлин ", означи той. И посъветва:

" Да се обмисли изцяло какви бази желаеме да има в парка. Това ще помогне доста клубове да идват и да упражняват в центъра на София. "
Да се създадат уреди за колоездачи
Чуха се и положителни хрумвания - Драгомир Коузов от Българската асоциация по колоездене предлага за се създадат мултифункционални уреди за колоездачи. Неговата асоциация въобще предлага доста усъвършенствания за обстановката в парка.

" Децата " копаят " нерегламентирано във всички паркове. Да не ги вършим нарушители и да ги гонят служителите на реда, а да им създадем условия да карат, както във всяка една европейска столица ", счита той.
Така ли се прави публично разискване...
И въпросът за следващото пандемично онлайн публично разискване бе издигнат по време на събитието, което бе предавано онлайн и в което можеше да се взе участие през системата Webex (подобна на по-комерсиално познатия Zoom).

В последна сметка разискването завърши в 20:47, т.е. продължи малко над 3 часа. В полемиката се включиха под 20 души, въпреки в системата да имаше над 300.

Но даже и те са малко, означи Бонев.

" Принудени сме в онлайн среда да вършим. При 3000 души, пратили мнения, участват единствено 300 индивида, а видно има доста повече. Има и доста възрастни, които също не биха могли да вземат участие.

Настоявам уредниците ясно да настоят, че публичното разискване ще бъде извършено онлайн, в зала и всеки да може да каже своето мнение ", съобщи той.

Нямало потребност, споделиха уредниците. Онлайн форматът сътвори и различен проблем - вълната от нецензурни, тролски или просто повтарящи се мнения в чата на Webex, който сякаш трябваше да бъде за задаване на въпроси. Модераторите не съумяха да открият надзор.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/чат Подробен устройствен план обсъждане3.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 528 " height= " 809 " />
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР