Ще има ли машинно гласуване у нас някога, какви са

...
Ще има ли машинно гласуване у нас някога, какви са
Коментари Харесай

Гласуваме на венецуелски машини, изхвърлени от Европа

Ще има ли машинно гласоподаване у нас в миналото, какви са провокациите пред това и по какъв начин се избира реализатор на социална поръчка за наемане на нужната техника? По тези и други въпроси беседва с инж. Александър Чобанов , чиято компания се яви с оферта на оповестената от Централната изборна комисия (ЦИК) социална поръчка за наемане на 3000 машини с конфигуриран програмен продукт за електронно машинно гласоподаване, чиято стойност е 7,5 млн. лева без Данък добавена стойност.

Новината не е по никакъв начин добра за България. Българите ще гласуваме на венецуелските машини " Смартматик ", минали през Холандия. Двете компании с изключение на нас - " Сиела норма " и " Лекс БГ " - които се явиха на състезанието, предложиха една и съща машина. А това са машините, които в Европа отхвърлят да ги употребяват, след неуспехите в изборите в Холандия, Белгия и не знам още къде по Европа. Това са машините, които се поддават на хакерски офанзиви, на злотворен програмен продукт и които ги смачкаха с валяк. Имаше такова видео в Холандия. Така че това възможният излаз от договарянията.


Българските машини, които са подготвени за изборите и само чакахме да дадем старт за произвеждане, имат авторски програмен продукт, писан от българи. Ние подсигуряваме, че няма никакъв злотворен програмен продукт. Предложихме дори да отворим нашия програмен продукт за " open sorce ". Това значи да го покажем на света и всеки, който схваща, да откри, че няма неприятни " бръмбари ". По този метод се подсигурява сигурността на машината. Но " Информационно обслужване ", които бяха консултанти, и персонално господин Александър Танев - техен представител, са изработили едни условия, които бяха оповестени на 10-ти април. Преди 7-8 дни. И в този момент желаеха да видят машините с включените условия, което е безусловно невероятно. Заявих, че Бил Гейтс да пристигна с негови 100 индивида, няма да е в положение да създаде от 10-ти до 18-ти април машини с тези условия и за тестване на софтуера, който изисква най-малко 20 програмисти да работят в продължение на три месеца. Това сътвори " Информационно обслужване " и считаме, че това е компания, която обслужва " Смартматик ".

Не единствено тежки обвинявания насочваме, а чакаме да излезе решението и ще подадем в Административния съд тъжба, тъй като това не може да продължава. Тези лобистки истории в подобен внимателен миг - избори, са неприемливи. Първо, не споделиха кой е направил тези условия. Искам да изразя възхищението си от комисията, която работеше по избора на тези машини, с ръководител Ерхан Чаушев. Тези хора показаха ужасно страдание, че българската машина би трябвало да бъде отхвърлена, само че консултантът от " Информационно обслужване " настояваше единствено по техните спецификации да се работи. Ние предложихме различен програмен продукт. Предложихме доста по-голяма сигурност. Но дадените параметри са измислени, с цел да бъде отстранена българската машина. Нямаме друго пояснение.

Абсолютно! Изисква се програмен продукт, който е три пъти по-дълъг от софтуера на машината, с цел да вършат проби с него. Ако дойдат грамотни хора от " Майкрософт ", с цел да вършат тези проби, им трябват най-малко три месеца да пишат програмен продукт, който да тества този програмен продукт. Това е неуместно. Второто неуместно условие е за криптация на всички процедури, които би трябвало да извърши вграденият програмен продукт. Ще дам един образец, с цел да бъда свестен. Колкото повече програмен продукт има в региона на криптациите, толкоз машините не стават по-сигурни - нито от позиция на хакерски офанзиви, нито на потреблението. Боингите летят от над 50 година Сега ги изпълниха със програмен продукт и те започнаха да падат. Някой ще каже: " Много обикновен образец ". Напротив, това е доказателство, че софтуерите оказват помощ, само че с тяхната нужда. Когато едни устройства като машините за гласоподаване се пренаситят, ще стане като с винетките. Предполагам, че там също има присъединяване на хора, незадоволително грамотни. Ние предложихме различни процедури, които подсигуряват на 100% сигурността на вота, само че " Информационно обслужване " в лицето на Александър Танев не искаше да ни чуе.

В дадения ни протокол не е записано нито едно от нашите оферти. А ние патентоваме сега сейф вътре в машината, който да пази изборните резултати на хартия. Това го няма на никое място в света. Ние го измислихме поради българските компликации в изискванията на гласоподаване. И това го вършим с акад. Воденичаров, който е един от колосите в българската просвета. След договарянията имаше протокол, в който няма думичка по този сейф. Станев само питаше по неговите параметри, които са безусловно нездравословни. Имаме мнение на хора, които се занимават с криптиране на документи и работят за една от най-големите държавни институции на Съединени американски щати. Те ни написаха ужасяващо мнение. В заключението им се твърди, че в случай че се приложи този програмен продукт, който е оповестен в документите, машините ще бъдат несигурни и нездравословни за потребление.

Не желая да приказвам неприятно за тези две компании, познавам ги и мнението ми за тях е положително. Предполагам, че има тактичност - в случай че не завоюва единият, да завоюва другият. Едната дори беше дала доста по-висока цена, с цел да завоюва другата. За следващ път влизаме от скандал в скандал. Не мога да схвана докога в България ще се позволява влияние върху такива доста деликатни въпроси от монополиста " Информационно обслужване ". Тя съгласно мен е нездравословна за България. Където и да погледнете, на всички места е " Информационно обслужване ". Тези спецификации, измислени от тях, даже новак програмист да ги огледа, вижда, че е неуместно за осъществяване. Нас ни отхвърли не комисията, а Александър Станев. Той пишеше протокола. Аз не мога да схвана по какъв начин един съветник може да написа протокола по отношение на нашето присъединяване пред ЦИК. Абсурд след парадокс.

Сега върша несъгласие върху моя автограф и желая да го отдръпва, тъй като нямах опция дори да го прочета. Чакахме през целия ден от 10 часа сутринта, ние бяхме втори и приключихме към 21 часа вечерта, а протоколът беше сгрешен, че сме били първи. Искахме да го поправяме. Комисията се разбърза и аз го подписах, с цел да не спирам процеса, тъй като съзнавам, че България би трябвало да има машини. И съм склонен, в случай че беше някоя друга машина, не " Смартматик ", бих я подкрепил. България би трябвало да си направи харакири с тази машина. И се удивлявам, че съществени компании като " Сиела Норма " излизат с тях. Вярно, те бяха докарали 500 машини за президентския избор. Търсихме протокола за резултатите от гласуването посредством тях, не можахме да го намерим. Те оферират същата машина и в този момент. Появи се и компания " Лекс БГ ", също обвързвана със " Сиела Норма ", тъй като едната прави сборниците със закони, а законите им идват от другата. Аз допускам, че доброжелателно са тръгнали в това присъединяване. Ако беше американска машина, бих го приел. Но сега цялата ми същина се бунтува, тъй като отстраниха българската машина за гласоподаване, тъй като тя можеше да подсигурява изборите. И още повече с хартиения заключителен протокол, който никой не може да промени - нито в РИК, нито в ЦИК, по този начин се заковават резултатите. Но това не се хареса. По този метод " Информационно обслужване " обслужи да нямаме същинските резултати от изборите.
Инж. Александър Чобанов е с основател на Национално учебно заведение по роботика " НУР БЪЛГАРИЯ " и ръководител на управителния съвет на научно съдружие в социална изгода „ Математици, информатици и роботици без граници ".
Фирмата му „ Българските машини за гласоподаване “ ЕООД се яви с оферта на оповестената от ЦИК социална поръчка за наемане на 3000 машини с конфигуриран програмен продукт за електронно машинно гласоподаване, чиято стойност е 7,5 млн. лева без Данък добавена стойност.
Другите две компании, участници в конкуренцията да обезпечат машините, са „ Лекс БГ “ ЕАД и „ Сиела Норма “ АД. Интересен факт е, че в качеството им на съперници те показват Единен европейски документ за публични поръчки (ЕЕДОП) за подписан прелиминарен контракт за показване на запаси от една и съща компания – „ Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В. “, разположена в Холандия. Разликата сред тях е в това, че „ Сиела Норма “ има и прелиминарен контракт с „ Контракс “ АД.
Офертата на „ Българските машини за гласоподаване “ ЕООД е била отхвърлена. Така на финалната права са две компании, конкуриращи се машините на един производител. Единствен аршин за избора е най-ниска цена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР