Ще има ли избор при избора на конституционни съдии от

...
Ще има ли избор при избора на конституционни съдии от
Коментари Харесай

Иванка Иванова: Сериозен проблем е, че Конституционният съд у нас е непредвидим

Ще има ли избор при избора на конституционни съдии от квотата на магистратите? Този въпрос разяснява Иванка Иванова, началник на Правната стратегия на ”Отворено общество ”. Става дума за 10 номинации, означи Иванова.
Според нея " може да се чака конформистки избор. Тя акцентира, че има разминавания сред нас и останалите страни в Европейски Съюз.

У нас доста рядко на Конституционния съд се гледа като на едно цяло, изключително, когато се излъчват претендентите. Не се регистрира общото положение на съда – да го балансират като експертиза в избрани области или като полова квота. Освен това, не остава никаква опция за последователност. Когато бъде обновяван с една трета, това се резервира. Тенденцията към това да бъде непредвидим е доста неприятна за един съд, сподели още тя пред БНР.

Иванова акцентира също, че " сериозните нарушавания на правата на индивида се вземат решение в Страсбург. Това се дължи на обстоятелството, че нямаме народен механизъм, по който да решаваме конституционните проблеми на правата на индивида вътре в страната. Вместо да се вкара самостоятелната тъжба, която да разреши на жителите непосредствено да се обръщат към Конституционен съд, бяха въведени палиативни ограничения, уточни тя.

Истината е, че има стеснен брой хора, които могат да бъдат претенденти и изборът се прави от стеснен кръг хора, които така и така са материално задоволени. Струва ми се, че несъразмерната гласност е спънка и причина някои претенденти да се отхвърлят. Не бих правила проблем от това, че не са публично оповестени хората, сред които се прави изборът. Конституционният съд у нас работи случайно и това е сериозният проблем, счита Иванова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР