Ще има ли и от кога грипна ваканция и децата

...
Ще има ли и от кога грипна ваканция и децата
Коментари Харесай

Фалшива новина за грипна ваканция побърка Благоевград

Ще има ли и от по кое време грипна почивка и децата онлайн ли ще учат? С тези въпроси родители на възпитаници „ прегряха “ телефоните на учители, шефове и „ задръстиха “ вайбър групите на класове от учебни заведения в Благоевград, съобщи Струма.

Въпросната вест за идна грипна почивка циркулира от няколко дни в общественото пространство и се трансформира в една от най-обсъжданите тематики. Във Facebook се появи фотография с изявление на доктор Веселка Мончева – шеф на дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в РЗИ, в която се показва, че поради повишения брой на болни от вирусни инфекции учениците от община Благоевград излизат в грипна почивка до 11 януари.

Разпространяваната във Facebook информация за грипна почивка се оказа подправена новина      

Изобретателни консуматори, които съгласно учители са възпитаници, които не желаят да вървят на учебно заведение, пък са сглобили публикация в народен всекидневник. Тя е под формата на фотография /скриншот/. Иначе датата е настояща, а информацията, отново идваща сякаш от доктор Мончева, е същата – за грипна почивка.

Публикациите незабавно провокираха голям брой диспути. Някои постнаха същата вест, само че образно потвърдиха, че това изявление на доктор Мончева в действителност е от 2017 година Други обаче одобриха въпросната информация за „ чиста монета “ и започнаха да звънят на класните ръководители.

„ Във вайбър групите на всички класове има запитвания по кое време ще е грипната почивка и в действителност децата във почивка ли ще са, или ще учат онлайн. Обясняваме на родителите, че няма такова нещо, само че те си мислят, че откакто са го прочели в интернет, значи е по този начин “, разяснява шеф на благоевградско учебно заведение, който удостовери, че обявата е остаряла, само че във виртуалното пространство се показва като настояща.

Училищна здравна сестра съобщи за „ Струма ”, че след коледната почивка – т.е. във вторник и през вчерашния ден, се следи известно повишаване на отсъстващите деца и такива, които си потеглят от учебно заведение поради неразположение. Най-често признаците се изразявали в нараснала температура – в порядъка на 37-37,2 градуса, гадене, повръщане, по-рядко болки в гърлото.

„ Става въпрос за вируси. Симптомите отшумяват за 2-3 дни. Няма нищо извънредно и обезпокоително, най-малкото пък ситуация/обстановка, налагаща грипна почивка “, безапелационна е здравната сестра в Девето ОУ Елена Нинова.

Репортер на „ Струма “ се свърза и с Регионалната здравна ревизия в Благоевград. От там също бяха безапелационни, че не е оповестена грипна почивка, нито се минава към онлайн образование.

„ Няма такова нещо. Това е подправена вест. Колегите работят на терен и всекидневно наблюдават епидемиологичната конюнктура. Ако има смяна на обстановката, от РЗИ ще излезем с публична информация ”, обявиха от здравната ревизия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР