Ще има ли България алтернативно ядрено гориво за 5-и блок

...
Ще има ли България алтернативно ядрено гориво за 5-и блок
Коментари Харесай

Кого лъжем този път за горивото на АЕЦ Козлодуй?

Ще има ли България различно нуклеарно гориво за 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй " през 2024 година или ще продължи да е подвластна от Русия - това е новият основен въпрос за енергийната сигурност - след газа.Единствената компания в света, която има съвместими касети гориво за АЕЦ " Козлодуй " - без значение от Русия, е " Уестингхаус ". “Фраматом ” е другият исполин в бизнеса с нуклеарно гориво. Техният график за ускорено планиране, лицензиране и доставка на различен, изцяло самостоятелен от съветски технологии вид нуклеарно гориво, е 2030 г.Диверсификацията в енергетиката не е единствено конкурентна цена, само че и бягство от монопола, изнудването и шантажа.Големият проблем на България в този момент в енергетиката и в политика се назовава " подготвеност ".
Използването на енергийните запаси за геополитика не е оригиналност. Едва през 2009 година енергийната гео игра директно засегна България - тогава Русия спря природния газ на България за първи път. После направи обособен газопровод за Турция и българските директни пари се изпариха. (Това лиши време, само че се случи през 2020 година - б.р.).

Настоящият президент на Русия Владимир Путин знае още от рухването на Берлинската стена, че газът и нуклеарното гориво са икономическо оръжие.

Първа се усети Украйна като мина за половината от нуклеарните си реактори от съветско към американско свежо гориво, с риска от някои начални проблеми.

През това време Москва имаше една цел - да направи най-голямата европейска стопанска система - Германия - извънредно подвластна от съветския газ. И я реализира като поддържаше зелените придвижвания, техните антиядрени митинги и претенции за закриване на нуклеарните централи. Така съветският газ (чрез който в Германия се създава и ток - б.р.) остана преобладаващ в немската енергетика и тя падна в лапите на " Газпром ".

Странен немски прагматизъм и двуличие - да затваряш нуклеарни мощности и да гориш въглища в ТЕЦ-овете повече от преди - единствено за последните няколко години са увеличени СО2 излъчванията с по 3-4%.

От немския нарцисизъм значително пострада прилежаща Полша - като загуби достъпа и преноса по газопровода " Ямал ". Полша стартира да търси излаз за отбрана на енергийната си сигурност като даде своя принос в понижаване на СО2 излъчванията в общия подтекст на климатичните проблеми. И Варшава реши - ще замества въглищните си централи с нови атомни електроцентрали, към този момент евентуално с 4 блока по 1100 MW всеки. Просто Полша знае какво желае, има визия и я извършва. И не обича да е подвластна. Все отново там бе основана " Солидарност "!

Решението не е изненада - поляците ще строят АР1000 на " Уестингхаус ". Според Съединени американски щати, Китай, европейските експерти даже в България, а към този момент и Полша това е най-хубавото софтуерно достижение в света от потомство III+ реактори 1000-1200MWe.

Как се прави план за най-технологичния реактор в света? Привлича се най-знаещия в сферата - името му е Хауърд Браши. Браши си сортира екип и работи 10 години. Обикаля света, търси най-оптимални решения, търси мнението на самостоятелните регулатори с взор в бъдещето, на оператори и човешкия фактор, на всички налични технологии, използваеми в цивилната и военна промишленост, само че с условия за нуклеарната енергетика.

И екипът основава напълно нов план за АЕЦ, основан на елементарни, само че извънредно сигурни пасивни системи за сигурност, отговарящ на най-съвременните технологии и осигуряващ оптималната маневреност на товара, което е основно за работата в паралел с ВЕИ. Този план към този момент е сполучливо внедрен в действителна употреба, като първичните софтуерни проблеми са решени. И Китай, който е единствената страна с опция за действително съпоставяне на всички най-нови планове за АЕЦ в света, дефинира АР1000 за най-хубавия план и залага за бъдещото си развиване на нуклеарната промишленост на АР1000 или на основани на него разновидности.

Интересното е, че АР1000 влиза в Европа за повторно. Да, за повторно.

Първият път бе в България. Вторият в този момент е Полша.

През 2014 година бе подписан контракт сред плановата компания на АЕЦ " Козлодуй " и “Уестингхаус " за строителство на 7-и блок на централата с технологията АР1000. Резултатът до момента - контракт има, начало няма.

После още един път - през 2016-2017 година - бяха готови параметри и протоколи на контракт сред АЕЦ " Козлодуй " - SPIC Китай - " Уестингхаус ". И отново нищо.

Причината да е " отново нищо "? Русия не даде.

" Възкръсна " съветският план АЕЦ " Белене ", за който бе изработен характерен съветски модел на офериране – нереално ниска цена, с която Москва да завоюва “открития ” интернационален търг, и по-късно показване на спомагателни разноски, посредством които цената съвсем се удвоява. Ние трябваше да платим, а те да разделят парите. Т.е. целуваш ръка, с цел да ти дадат от твоите пари за “джобни ”. Винаги моделът е идентичен.

В случая със 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй " и АР1000 – подобен модел няма. Има закрепена цена и доста работа за извършване. Ако работиш висококачествено - печелиш добре. Но “джобни ” няма.

После за 2-3 години лъгахме и американците, и китайците и си повярвахме, че сме доста хитри. Сега да забележим кого и по какъв начин ще излъжем за горивото на 5-и и 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй "?

През 2019 година в осъществяване на европейските наставления за диверсификация на енергийните запаси АЕЦ " Козлодуй " подписва контракт с “Уестингхаус ” за разбор на опцията и следващо лицензиране на различен вид нуклеарно гориво за 5-и енергоблок.

Дали през 2024 година ще бъде заредено нуклеарно гориво на “Уестингхаус ” на 5-и енергоблок на АЕЦ " Козлодуй ", или ще се повтори казусът с (не)строителството на 7-и блок, ще се разбере още в края на тази година, а може би и по-скоро. Рискът да е второто е отново тъй като Русия/ " Росатом " /ТВЕЛ* е срещу. Независимост сме желали - по какъв начин по този начин?

Има обаче една огромна разлика сред 2014 и 2022 година и тя се назовава подготвеност.

През 2014 година шеф на АЕЦ " Козлодуй " бе евентуално най-качественият експерт в нуклеарната енергетика в България - Иван Генов, а в интервала 2009 - 2014 година имаше министри на енергетиката със специализации и образование в Германия, Австрия, Съединени американски щати и Франция, търсещи нашето положително място в европейската енергетика. Те осъзнаваха нуждата от диверсификация даже преди противозаконното анексиране на Крим и много преди войната в Украйна. Просто тъй като имаха подготвеност, независимa от партийната им принадлежност. Така се стигна до упоменатия към този момент контракт за строителство на 7-и блок в АЕЦ " Козлодуй " с технологията АР1000.

Да погледнем в този момент трогателния сегашен длъжностен министър на енергетиката без никаква взаимозависимост от съветски технологии. Да погледнем и всякаквите съветници, зам.-министри и инженери от АЕЦ " Козлодуй ", които не помниха какъв брой пъти вървяха в Истанбул за срещи с съветския снабдител на нуклеарно гориво. Дали диалозите са били единствено за просвета - не знаем.

В този хор има и изключения. Дано ги послушат.

Тези истории за 7-и блок и за диверсификацията на нуклеарното гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ " Козлодуй ", за жалост, демонстрират една дълбока провинциалност. Дълбока незрялост да се работи в комплицирана среда. Дълбока неначетеност за държавно ръководство и отбрана на националния интерес. Не става дума даже за визия, става дума за по-малко нелепост и за това да се съблюдават европейските наставления.

Разбира се, че в двете истории има стопански ползи на “Росатом ” и “Уестингхаус ”.

Нали не си мислите обаче, че българският АЕЦ е центърът на вселената. В света има 437 реактора. Може би най-малко 420 са в употреба. “Уестингхаус ” обезпечава гориво за над 50% от тях. Т.е. изрично над 210. И ще завоюва “милиарди “ от доставките за 1 реактор за България, другояче ще банкрутира?!

А за “експертите ”, които предсказват затваряне на АЕЦ “Козлодуй ", в случай че се премине към различно нуклеарно гориво на “Уестингхаус ”, би трябвало да е ясно, че в бизнеса с нуклеарно гориво репутацията е най-важният актив и никой международен снабдител, в това число “Уестингхаус ”, няма я рискува, с цел да подписа още един контракт за един блок.

Същата е обстановката за “Росатом ” - и там става въпрос в по-малък размер за краен артикул и в по-голям - за процеса на обогатяване на горивото до 3-5% - като за АЕЦ, за цивилен цели. Да, става въпрос за пазар и всеки реактор е значим. Но по този начин ставаше въпрос и за газа, до момента в който го стопираха. Тогава се размърдахме.

Диверсификацията не е единствено конкурентна цена, само че и бягство от монопола, изнудването и шантажа, крачка към сигурността и гарантирането на предвидимост.

Тук въпросът е ние какво желаеме. Ние сме лицензирали съветското гориво, което в този момент е заредено в 5-и енергоблок, ние сме лицензирали и различен вид съветско гориво, което е заредено на 6-и енергоблок. Направили сме го, тъй като сме желали.

Ние сме ги поканили и сме платили за това. И те са пристигнали и отново за 3-4 години са направили нужните разбори по сигурност, получили са утвърждение от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) и в този момент след някои начални проблеми обезпечават светлина на България.

Ние сме поканили “Уестингхаус ”, тъй като това е единствената компания в света, която има потвърден в действителна употреба различен вид нуклеарно гориво за реактори ВВЕР-1000. И това е опция, гарантираща 100% диверсификация от настоящия (руски) снабдител.

Половината нуклеарни блокове в Украйна (от вида на 5-и и 6-и енергоблок в АЕЦ " Козлодуй " ) работят - в случай че не са бомбардирани, и го вършат с нуклеарното гориво на “Уестингхаус ”.

“Уестингхаус ” е доставила и заредила повече от 1 700 касети в Украйна, което дава отговор на съвсем 40 години употреба на 5-и енергоблок на АЕЦ “Козлодуй ”.

Всяка друга компания, в случай че стартира в този момент развой за създаване и лицензиране на нуклеарно гориво за реактори като тези в АЕЦ “Козлодуй ", ще е подготвена към 2030 година

От френската компания “Фраматом ” - различен исполин в бизнеса с нуклеарно гориво, показаха тъкмо подобен график за ускорено планиране, лицензиране и доставка на различен, изцяло самостоятелен от съветски технологии вид нуклеарно гориво за АЕЦ " Темелин " (реактори ВВЕР-1000) преди месец на конференция в Чехия. Ще са подготвени през 2030 година

Чудесно - ще има опция и за 6-и енергоблок. Защото това е комплициран развой, директно обвързван с сигурността на АЕЦ, и както постоянно европейските компании са по-бавни от американските. В Европа в този момент се сетиха какви са мераците на политическа Русия. Ами като на Сталин, пардон, Путин, му хрумне да спре освен доставката на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " по море и река, а също и със самолети, тогава какво? Стоим на мрачно? Крещящият бизнес (защото има и различен - некрещящ и работещ) ще остане без „ помощи “.

Колкото до ползите на Русия, те от епохи са идентични: изнудване и послушание. Особено по високите етажи на българския по този начин самоуверено наименуван " политически хайлайф ".

* Горивната компания ТВЕЛ е съветска компания за нуклеарен горивен цикъл със седалище в Москва.

** Авторът Свилен Спасов е лекар на техническите науки и член на Европейския съвет за външна политика. Създател е на пoредицата книги “Власт и отговорност ”, дружно с издателство " Сиела ". Работил е по/за планове с " Шел " (Холандия), " Уестингхаус " (САЩ), " Камел Леърд " (Великобритания), " МакДермот " (САЩ)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР