Ще има компенсации за родители, чиито деца не са приети

...
Ще има компенсации за родители, чиито деца не са приети
Коментари Харесай

Ще компенсират финансово родителите на неприети в градина деца, реши парламентът

Ще има обезщетения за родители, чиито деца не са признати в общинските детски градини, даже и в наложителната предучилищна група. Това гласоподаваха през днешния ден депутатите при приемането на промените в Закона за учебното и предучилищното обучение. Текстовете бяха гласувани на второ чете, съобщи кореспондент на Novini.bg

В закона обаче не се упомонава каква тъкмо сума ще бъде дадена на фамилиите с дребни деца. Месечният размер на сумата ще се дефинира всяка година със заповед на министъра на образованието и не може да надвишава средства, които се отделят от държавния бюджет за месечна прехрана на дете в градините. Някои упования са, че за София средствата ще са към 300 лева За съпоставяне таксите за лицензирани частни ясли и градини е над 650 лева

Ключовата смяна ще важи за всички неприети деца от 3-годишна възраст и до постъпването им в първи клас.

За отпущането на обезщетения упорстваха родителите, които излязоха и на няколко митинга в София. Те обаче желаят мярката да обгръща и децата в яслена възраст.

Първоначално концепцията за ваучери бе отхвърлена от Столичната община, където казусът с липса тук-там в яслите и детските градини е сериозен. След като обаче стана ясно, че хиляди деца остават отвън системата, тематиката излезе на дневен ред. Образователният министър Красимир Вълчев също удостовери, че обезщетения ще има.

Междувременно макар направените законодателни промени на 14 септември се готви нов митинг на недоволни родители. Акцията е планувана за 17.30 ч. пред Столичната община.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР