Ще има дискотека и танци на церемонията по закриването на

...
Ще има дискотека и танци на церемонията по закриването на
Коментари Харесай

Гей игри: Хонг Конг доставя „дъги“ въпреки политическите облаци

Ще има дискотека и танци на церемонията по закриването на Гей игрите в Хонконг в събота, като участници и доброволци честват края на едноседмичното спортно събитие, включващо надпревари с драконови лодки и даже маджонг измежду събитията,

Но измежду ликуването има и чувство за облекчение за уредниците.

Глобалното събитие - известно в миналото като Олимпиадата за гейове - притегли несъгласия още от началото си през 80-те години на предишния век в Сан Франциско, когато беше мечтано от американски олимпийски десетобоец, който искаше да показа духа на Игрите за своята общественост.

Но тази година събитието, празнуващо приобщаването и разнообразието, се изправи пред нови провокации за първи път в Хонконг – град, чиито политически свободи и вселенски темперамент бяха ударени от пандемията и затегнатите правила на Китай през последните години.

Глобалните финанси център със зашеметяващото си пристанище и планини изглеждаше доста друго през 2017 година, когато завоюва кандидатурата си за осъществяване на игрите в Азия тази година – присъединявайки се към предходна гама от градове домакини като Париж, Амстердам и Сидни.

След като всеобщи продемократични митинги раздрусаха града през 2019 година, Китай навлезе в своята полуавтономна територия с нови правомощия; въвеждане на просторен закон за потушаване на политическите митинги или несъгласието.

В продължение на две години държавното управление на Хонконг, подкрепяно от Пекин, употребява Закона за националната сигурност, с цел да ликвидира всевъзможни противоречие – гонене и затваряне на към 200 души.

През това време жителите на Хонконг също станаха очевидци на това по какъв начин в континентален Китай се разпростра принуда против ЛГБТ активизма и изразяването.

Прайд маршът в Шанхай - най-големият в страната - е спрян от 2021 година, гей студенти оповестяват за дискриминация, а по-рано тази година ЛГБТ центърът в Пекин, основан от десетилетия, заяви за това ще затвори по независещи от него аргументи.

Репресиите в Китай изтласкват ЛГБТ групите в сянка. Разрастващата се комедийна сцена в Китай усеща изстудяване на цензурата

Нини, китаец на към 50 години, който пристигна в Хонконг за Игрите, сподели на BBC, че счита, че средата в Хонконг - макар последните промени - към момента е доста по-разнообразна и приобщаваща.

В Китай той имаше по-малко и по-малко благоприятни условия да чества своята общественост, сподели той. Затова той реши да взе участие в Gay Games, записвайки се за маджонг събитието.

" Изглежда не съм взел участие в никакви действия тази година, тъй че Искам да изпитам чувството за зарево на дъга “, сподели той пред BBC.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР