Ще го направят ли, или не? Докато текат предположения дали

...
Ще го направят ли, или не? Докато текат предположения дали
Коментари Харесай

Може ли Каталуния да функционира като независима държава?

Ще го създадат ли, или не? Докато текат догатки дали каталунското държавно управление ще реши да разгласи самостоятелност, някои от банките в региона към този момент взеха решение да реалокират централите си в други елементи на Испания, написа BBC в рубриката си „ Reality check “. В това време испанското държавно управление съобщи, че оповестяването на самостоятелност не би довело до нищо. Но в случай че в действителност Каталуния се откъсне от Испания, ще успее ли да действа като обособена страна?

 © БТААтрибутите на самостоятелната страна
За множеството хора може да наподобява, че Каталуния към този момент има голям брой от атрибутите на самостоятелните страни - знаме, парламент, водач - Карлес Пучдемон.

Регионът има и лична полицейска мощ, наименуван „ Mossos d`Esquadra “. Има собствен личен медиен регулатор, както и може да се похвали с няколко задгранични задачи - дребни посолства, които разпространяват задграничните вложения в Каталуния из света. Каталуния дава и някои обществени услуги като достъп до учебни заведения и болнични заведения.

Но при положение на самостоятелност би трябвало да се основат още доста звена на страната - граничен надзор, митници, същински интернационалните връзки, защита, централна банка, организация по приходите, надзор на полетите. Всички те сега се оперират от Мадрид.

Дори Каталуния да успее да сътвори всички тези институции, ще може ли да заплати за тях?
 Какво може да последва, в случай че Пучдемон разгласи самостоятелност? Какво може да последва, в случай че Пучдемон разгласи самостоятелност?
Ще разгласи ли Карлес Пучдемон самостоятелност на Каталуния и до какви последствия ще докара решението му? Вижте коментарит епо тематиката от испанския щемпел
Поводи за оптимизъм
„ Мадрид ни ограбва “ е известно мото на последователите на концепцията за каталунска самостоятелност. Общото разбиране е, че относително богатата Каталуния дава повече пари, в сравнение с получава от испанското държавно управление.

Каталуния е несъмнено богата, в случай че се съпостави с други райони на Испания. В нея живее 16% от популацията, основава 19% от брутния вътрешен артикул и генерира една четвърт от износа на Испания. Областта бележи сериозен триумф и при туризма - 18 от общо 75 милиона туристи в Испания предходната година са предпочели Каталуния като първата си дестинация, която я прави най-посещаваният регион.

Тарагона е един от най-големите центрове на химическата промишленост в Европа. Барселона е в топ 20 на най-натоварените портове по маса на обработения товар. Около една трета от работната мощ в региона има някакъв тип висше обучение.

През 2014, последната година, за която Испания дава данни, каталунците са платили съвсем 10 милиарда евро повече в налози, в сравнение с са получили в района като обществени разноски. Ще резервира ли за себе самостоятелна Каталуния тази разлика?

Според някои, даже Каталуния да спести тази разлика след приемането на самостоятелност, тя ще се погълне от средствата за основаване на нови публични институции и тяхното опериране. А съгласно други има логичност страната да пренасочва по този метод средствата от по-богатите към по-бедните си райони.
 Бъдещето на Каталуния - приказват Михаил Константинов и Първан Симеонов Бъдещето на Каталуния - приказват Михаил Константинов и Първан Симеонов
Пропуква се цялостта на Европейския съюз от събитията в Испания, управляващите в Мадрид се държаха като мишоци, позволиха пагубни неточности, не беше нуж...
Трудна действителност
По-голямо терзание може би слага въпроса с дълга на Каталуния. Каталунското държавно управление дължи 77 милиарда евро при последното броене, което се равнява на 35,4% от брутния вътрешен артикул на района. От тях 52 милиарда евро региона дължи на испанското държавно управление.

През 2012 година то сътвори специфичен фонд за даване на средства на тези райони, които не могат да теглят заеми от интернационалните пазари след финансовата рецесия. Каталуния е най-големият бенефициент на тези средства, като от началото на програмата е взела 67 милиарда евро.

Не единствено, че Каталуния ще изгуби достъпа си до този фонд, само че и ще се сложи въпросът какъв брой от дълга си Каталуния ще може да изплати, откакто разгласи самостоятелност.

Това е въпрос, който сигурно ще хвърли сянка върху всеки тип договаряния. Освен сумата, която районното държавно управление дължи, не е ясно дали Мадрид ще чака Барселона да се включи и в изплащането на испанския държавен дълг.
 Европейска комисия: Каталуния с отделянето си от Испания ще напусне и Европейски Съюз Европейска комисия: Каталуния с отделянето си от Испания ще напусне и Европейски Съюз
Европейската комисия през днешния ден отхвърли да допусна какво ще направи, в случай че довечера управляващите в Каталуния разгласят едностранно самостоятелност. Нека първо забележим...
 ​Защо Европейският съюз се въздържа от интервенция в проблема с Каталуния? ​Защо Европейският съюз се въздържа от интервенция в проблема с Каталуния?
Жан-Клод Юнкер е разискал обстановката в Каталуния в телефонен диалог с немския канцлер Ангела Меркел, заяви през днешния ден представител на Европейската комисия...
Неволният „ Каталекзит “
Икономическата неустановеност, основана от евентуалното оповестяване на самостоятелност към този момент накара две банки да реалокират централите си от района. Част от тази неустановеност се крие в връзките сред Каталуния и Европа.

Две трети от износа на региона отива в Европейския съюз. При обособяване от Испания Каталуния ще се наложи да кандидатства отначало да стане страна-членка на Съюза, тъй като няма да бъде призната автоматизирано или малко след оповестяването на независимостта си.

А и за сходен ход ще се желае единомислещото позволение на всички страни-членки на Европейски Съюз, включително и на Испания. Някои поддръжници на концепцията самостоятелност считат, че Каталуния би могла да се причисли към общия европейски пазар, без да става членка на Европейски Съюз. Каталунците може да са съгласни да заплащат за достъп до пазара, като запазят правото на свободно предвижване на жители на Европейски Съюз през границите ѝ. Но в случай че желае, Испания може да затрудни съществено сходни аспирации на самостоятелна Каталуния.

Стои и въпросът с валутата. През 2015 година гуверньорът на Испанската банка предизвести, че при възможна самостоятелност Каталуния ще бъде изключена от Еврозоната, с което ще загуби достъп и до Европейската централна банка.

Обикновено страните-членки аплайват, с цел да одобряват общата европейска валута. Те би трябвало да извършват избрани условия като това дългът им да не е прекомерно огромен % от Брутният вътрешен продукт. Дори и да извършват този аршин, болшинство от страните в Еврозоната би трябвало да утвърди влизането им.

На доктрина това значи, че даже Каталуния да стане страна-членка на Европейския съюз, ще отнеме известно време, преди да влезе в Еврозоната, а Испания и нейните съдружници може да блокират влизането ѝ.

На процедура не знаем какво може да се случи. Никой не обявявал самостоятелност от страна-членка на Еврозоната, след което да е кандидатствал да бъде признат назад. Не може ли Каталуния да употребява еврото, без да влиза в еврозоната? Прецеденти съществуват.

Някои страни като Сан Марино и Ватикана употребяват еврото с позволение на Еврозоната, тъй като са прекомерно дребни, с цел да станат обособени пълноправни страни-членки на Европейски Съюз. Други страни като Косово и Черна гора употребяват еврото без експлицитното разрешение на Европейски Съюз, поради което нямат и достъп до ЕЦБ.

Остава да забележим по какъв път ще поеме Каталуния.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР