Ще демонтират Паметника на Съветската армия спешно. Паметникът не е

...
Ще демонтират Паметника на Съветската армия спешно. Паметникът не е
Коментари Харесай

Ще демонтират Паметника на Съветската армия спешно


Ще демонтират Паметника на Съветската войска незабавно. Паметникът не е поддържан през последните 70 години. Областната администрация изиска незабавното унищожаване на Паметника на руската войска, тъй като е рисков за здравето на жителите, съобщи БГНЕС.

„ Експертното мнение за положението на монумента демонстрира необходимост от незабавна реституция, за която е нужен ремонт и пренасяне “.

Това е посочено в заключението на осъщественото проучване на Паметника на Съветската войска.

В мнението се показва още, че паметникът не е поддържан през последните 70 години.

„ В резултат са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и „ бронзова болест “ (меден хлорид). При това положение на паметника са вероятни съществени произшествия с жители “, се показва в документа.

За предотвратяването на случаите е належащо слагането на спомагателна ограждение, което ще се случи в границите на деня през днешния ден, 7 декември, откакто в неделя оградата, която заобикаля монумента и би трябвало да защищава жителите, беше паднала.

„ Предстои пускане на социална поръчка за реституция на бронзовите фигури и барелефи, както и за правене на план за трайното им пренасяне, според решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде разпознато след обширен обзор на всички благоприятни условия “, прибавят от Областната администрация.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР