Ще дадем актуална информация за резултатите на пенсионните фондове. Това

...
Ще дадем актуална информация за резултатите на пенсионните фондове. Това
Коментари Харесай

Експерт обясни каква пенсия бихме взели от втория стълб

Ще дадем настояща информация за резултатите на пенсионните фондове. Това сподели Даниела Петкова от Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване (БАДДПО) по отношение на полемика за резултатите от спомагателното наложително пенсионно обезпечаване за третото тримесечие.

„ В резултат на сриване на фондовите тържища от март месец доходността на пенсионните фондове разсъни паника. Но няма тревожни резултати, въпреки всичко бързам да кажа ", разяснява тя пред БНР.

"Към днешна дата може да се смята, че пенсионните фондове у нас преодоляха корона-кризата, и от началото на годината до март месец записаха негативна рентабилност, само че към днешна дата възстановихме доходността за тази година и тя към този момент е позитивна ", сподели още Петкова.

От думите й стана ясно, че от 2015 година вторият дирек на пенсионно обезпечаване е превел половин милиард лв. на Сребърния фонд и на Национален осигурителен институт. На наследници са платени 132 млн. лева

На въпрос дали хората ще получат по-ниска пенсия сумарно, в случай че партидите им са в Национален осигурителен институт и във втория дирек от тези, които са единствено към Национален осигурителен институт, Даниела Петкова изясни следното:

"Ако в Национален осигурителен институт стартират да ползват коефициента за редукция на държавната пенсия според Кодекса за обществено обезпечаване, а не по този начин, както е сега - няма да има подобен риск. И с цел да се направи това не е нужна смяна в закона. Ако това не се направи - хората би трябвало да имат опция до последния вероятен миг да си трансферират парите в Национален осигурителен институт. И за тях няма да има риск ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР