Ще чуем исканията на хората с увреждания, готови сме да

...
Ще чуем исканията на хората с увреждания, готови сме да
Коментари Харесай

Стартира нова услуга в помощ на хората с увреждания

Ще чуем настояванията на хората с увреждания, подготвени сме да ги приемем и в случай че има пробойни в закона, те ще бъдат обект на смяна. Това съобщи пред Българска национална телевизия зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова.

Коментарът на Русинова идва по отношение на днешния митинг на хора с увреждания, който ще се организира пред постройката на министерството.

По думите на зам.-министъра всеки закон може да бъде надграждан , когато стартира да се ползва. За ведомството работата с хората с увреждания постоянно е била предпочитана, изясни тя.
 Продължава подобряването на Закона за хората с увреждания
Продължава подобряването на Закона за хората с увреждания

Работодателите би трябвало да назначават хора с увреждания три месеца след обявяване на правилника

Русинова уточни, че МТСП започва нова услуга в помощ на хората с увреждания. Тя ще бъде ориентирана и към възрастните хора, които се нуждаят от специфични грижи.

" Работим по подзаконовата нормативна уредба, през днешния ден даже имаме опция с към 30 общини да подпишем контракти по схемата патронажна грижа. Това е нова услуга през общините в България, защото огромна част от хората с увреждания, както и възрастните хора имат потребност освен от обществена работа и персонален помощник, само че и от здравно лице, което да ги посещава ", съобщи Русинова и добави, че с новата услуга до два часа дневно болногледач или здравна сестра ще може да посещава хората в такава потребност.

Заместник-министърът изясни и че все още от общините са подадени 120 плана , като крайният период за останалите планове е до на следващия ден, 10 май. Условията за кандидатстване по новата услуга са събиране на целева група от най-малко 50 души , а финансирането ще се дефинира съгласно размера на общините.

" Целта е да надградим активността на обществения патронаж и всички останали услуги. Надяваме се над 15 000 индивида да могат да употребяват тази услуга ", сподели още Русинова.

Тя разяснява и спряната Стратегия за протекция на детето, която провокира редица обществени възражения, в това число и от църквата. Според нея законът за протекция на детето поддържа децата, които са изпаднали в риск. " Надявам се всички ограничения във връзка с поддръжка на фамилията, които сме подхванали, да продължим да работим по тях ", изясни Русинова.
 Започва използването на самостоятелната оценка за хора с увреждания
Започва използването на самостоятелната оценка за хора с увреждания

Според министър Петков новата методика ще се прави и оценка за потребността от обществени услуги и персонална помощ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР