Ще бъдем безкомпромисни към онези, които се възползват от ситуацията.

...
Ще бъдем безкомпромисни към онези, които се възползват от ситуацията.
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Ще бъдем безкомпромисни към онези, които се възползват от ситуацията

Ще бъдем безкомпромисни към тези, които се възползват от обстановката. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов във връзка резултатите от осъществяваните инспекции в комерсиалната мрежа, оповестиха от пресцентъра на Министерството на стопанската система и промишлеността.

Днес в Министерския съвет се организира конференция с присъединяване на вицепремиера и министър на превоза и известията Христо Алексиев, министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев. Бяха оповестени резултатите от разбор на развиването на цените на съществени хранителни артикули и беше показана информация за подхванатите все още дейности от страна на институциите по тематиката.

„ Винаги съм заявил поддръжката си за отбрана на бизнеса, само че нелоялните практики и неетичното държание водят до несправедливи цени за българското общество “, акцентира икономическият министър. По думите му в бизнеса би трябвало да има нравственос и бистрота.

Той акцентира, че макар понижението на цените на енергоресурсите, горивата, запазването размера на ТОЛ таксите, цените на питателните артикули са несъразмерно високи. Затова, по разпореждане на министър-председателя, е образувано звено с присъединяване на способените държавни институции, с цел да се събере информация за действителната обстановка и каква е повода за огромната разлика на цената от производител/вносител до продавач.

Той напомни, че комерсиалните ни аташета към този момент имат задача да наблюдават цените на над 20 съществени хранителни продукта в седем европейски страни – Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия. „ За мен няма логичност българските жители да заплащат по-скъпи артикули у нас, в случай, че в други страни и силата, и горивото са по-скъпи “, сподели икономическият министър.

До този миг комерсиалните ни аташета са посетили над 50 търговски обекта в чужбина. Установяват се съществени разминавания в цените на съществени храни – сред 20 и 30%, а в обособени случаи и до 40%. Предстои данните да бъдат систематизирани и направени обществено налични.

В интервала от 15 февруари до 1 март са осъществени общо 471 инспекции, в хода, на които са открити 252 нарушавания, стана ясно от информация, изнесена от Комисията за отбрана на потребителите. Налице са подозрения за използване на нелоялни търговски практики в 200 от случаите.

 

Презентацията от днешната конференция в Министерския съвет с присъединяване на вицепремиера и министър на превоза и известията Христо Алексиев, министъра на земеделието Явор Гечев и министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов може да видите
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР