Ще бъде задействана кредитна линия на стойност до 240 милиарда

...
Ще бъде задействана кредитна линия на стойност до 240 милиарда
Коментари Харесай

Еврогрупата ще задейства кредитна линия за изпадналите в затруднения заради COVID-19 страни

" Ще бъде задействана кредитна линия на стойност до 240 милиарда евро посредством Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ). Тя ще бъде отворена за страни, изпитващи усложнения поради епидемията от ковид. Сумата се равнява на 2 % от брутния вътрешен артикул (БВП) на Еврозоната и е също по този начин границата, до която могат да бъдат получавани заеми от страните според от техния Брутният вътрешен продукт ". Това разгласи ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену, информират Франс прес и Българска телеграфна агенция, базирайки се на негово изявление в няколко европейския издания.

Сентену, който е португалец, акцентира в изявлението си за в. " Фигаро ", оповестено преди видеоконферентното съвещание на европейските министри на финансите във вторник, че тези заеми не трябва да се прибавят към икономическите и обществени премеждия.

" Няма никакъв смисъл да се обвързва рецесията с пандемията с стратегия за приватизации или промяна на пазара на труда ", акцентира той. Мариу Сентену изясни, че ще има някакво обвързване с условия, само че тези кредитни линии ще бъдат разнообразни от логиката на рецесията със суверенните задължения. " Идеята е да не се стигматизират страните и би трябвало да се регистрират икономическите и обществени премеждия, които непрекъснато нарастват ", добави той.

Министрите на финансите от еврозоната ще се опитат на видеозаседанието си във вторник, на което са поканени и останалите финансови министри от Европейски Съюз, да се спогодят по взаимни стопански оферти против пандемията от ковид. 

Припомняме, че Европейският стабилизационен механизъм беше основан през 2012 година по време на дълговата рецесия в Еврозоната, с цел да оказва помощ на страни, изпитващи проблеми да се финансират на пазарите. Бенефициентите би трябвало на доктрина да ползват в подмяна неведнъж мъчителни промени, както стана с Гърция. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР