Ще бъде въведено условие за получаването на новата месечна помощ

...
Ще бъде въведено условие за получаването на новата месечна помощ
Коментари Харесай

Нова помощ за сираци от догодина, но ако ходят на училище


Ще бъде въведено изискване за приемането на новата месечна помощ за деца сираци, на която те ще имат право от 1 януари следващата година. Парите ще се стопират, в случай че детето не е стъпало повече от три дни в предучилищна група или е отсъствало повече от пет образователни часа от учебно заведение без уважителни аргументи. Това планува план на държавно разпореждане за промени в Правилника за използване на Закона за фамилните помощи за деца, който е оповестен за публично разискване, съобщи БНР.

Новата помощ ще се отпуска от следващата година на деца-сираци, които нямат право на наследствена пенсия, тъй като умрелият им родител не е имал задоволително застрахователен стаж. За приемане на детски добавки също има условие за постоянно навестяване на детските градини и учебни заведения.

За приемането на новия тип помощ няма да има подоходен аршин и размерът ѝ се дефинира годишно със закона за Държавния бюджет. За 2019-а се планува той да е 115 лв..

Във връзка с отпущането ѝ сега на стадий публично разискване са и промени в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. С тях се регламентира, че новата месечна помощ ще може да се получава дружно с останалите типове помощи по закона за фамилните помощи за деца, само че няма да може да се получава с лична пенсия на дете.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР