Ще бъде валиден 10 годиниВърховната Рада на Украйна прие президентски

...
Ще бъде валиден 10 годиниВърховната Рада на Украйна прие президентски
Коментари Харесай

Украйна прие закон срещу олигарсите

Ще бъде годен 10 години
Върховната Рада на Украйна одобри президентски законопроект за попречване на закани за националната сигурност, свързани с въздействието на олигарсите. 279 депутати гласоподаваха за този документ в четвъртък, като са нужни 226, предава

Законопроектът предлага основаването на указател на лица със забележителна икономическа или политическа тежест в публичния живот (олигарси), установяване на процедурата за включване на лица в регистъра и последствията от това включване, въвеждане на декларация от държавни чиновници за контакти с лица, включени в този указател.

Законопроектът дефинира като олигарси лицата, които имат доста въздействие в икономическия и политическия живот на страната, както и управляват главните сегменти на медийното пространство. На тези жители е неразрешено да вършат вноски в поддръжка на политическите партии и да стават купувачи в така наречен Голям развой на приватизация.

Документът регламентира и реда на срещите и други взаимоотношения сред представители на управляващите и лица, които имат обилни активи, и планува подаването на декларация за такива контакти за лица, включени в регистъра. Документът е с стеснен период на годност от 10 години. Целта е да бъде първата стъпка към елиминирането на олигархичната система в Украйна, както бе посочено по-рано от кабинета на президента. На негова основа те възнамеряват да разработят антитръстови закони, закон за лобирането и други регулаторни правни актове, които ще преформатират икономическите и обществените връзки в страната.

Документът ще влезе в действие след шест месеца и ще бъде годен 10 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР