Ще бъде ремонтирана екопътеката в трънското Ждрело, съобщиха от общината.

...
Ще бъде ремонтирана екопътеката в трънското Ждрело, съобщиха от общината.
Коментари Харесай

Скандал с еко пътека в трънското Ждрело! Построена за 30 бона, а ще я ремонтират за 100

Ще бъде ремонтирана екопътеката в трънското Ждрело, оповестиха от общината. Мярката е подхваната след сигнал на съдружие „ Зелени начинания “ и инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник, написа За Перник.
Направено е изследване от Българската асоциация за селски и екологичен туризъм, на чиято база е направен план за реорганизация на екопътеката. Значително са провиснали два моста, където се постанова замяна на 80 на 100 от парапетите и 10 % от дъските. Необходимо е и да се реконструират стъпалата по трасетата и други Община Трън заделя от бюджета си 98 000 лева за ремонта.

Екопътеката е с дължина е 13,2 км. Тя минава през врязани в скалата тунели, водопади и водни прагове. Маршрутът е кръгообразен – потегля от трънската махала „ Богоина “, доближава до с. Банкя, красивото Ябланишко ждрело, още веднъж се връща в с. Банкя, върви до местността „ Китка “ и едноименния връх и приключва край Трън.

Над 60 пейки със сенници, осведомителни табла и указателни табели улесняват напредването по трасето. Четири заслона приютяват туристите. Екопътеката продължава в Сърбия край атрактивните скали на Гребен планина, съобщи Българска телеграфна агенция.

На провелата се сесия на Общински съвет-Трън общинският консултант Десислав Банков засегна тематиката с идния ремонт на Трънската екопътека.

Съветникът беше заинтригуван за какво за ремонта на Трънската екопътека, която е с дължина малко над 13 километра и включва два бранша (по реките Ябланица и Ерма) ще бъдат отпуснати близо 100 000 лв. в случай, че градежът на пътеката е коствал 30 000 лв.. „ Цялата екопътека е направена с 30 хиляди лв., от които 10 хиляди лв. са за обучители, офиси и по този начин нататътк. Тогава бяхме дали своят вот 50 хиляди, в този момент са 98 хиляди за ремонт на екопътеката. Това за мене 2 и 2 е 4, не е 6. Как може да се направи цялата екопътека за 20 хиляди лв., в този момент ремонтът да е 98? “, възмути се общинският консултант, написа уеб сайтът на Брезник zapadno.com.

Кметът на Община Трън Цветислава Цветкова отговори на съветника, че има направен план за ремонта. Общинският консултант Иван Искренов обясни, че е уверен от негови сътрудници че цената за ремонта е рационална. „ Тази пътека е правена преди 15 години. От нея първата част беше подаяние от към 3 500 – 3 600 $. Трудът беше напълно от „ Бюрото по труда “, дори аз дадох на госпожа Цветкова брошурата където са снимани



хората – множеството са покойници. Около 20 и няколко индивида бяха съкратени от завода и трудът се поемаше от „ Бюрото по труда “. “, добави Иван Искренов. На съвещанието стана ясно още, че мостовете по Трънската екопътека са построени от алпинисти, като разноските при градежа са отишли най-вече за тях.

Цветислава Цветкова добави още, че Общината е наела БАСЕТ (Българска асоциация за селски и екотуризъм). „ Ние сме наели БАСЕТ. Аз приказвах с господин Искренов още преди да стартираме да вършим този план, тъй като се оказа, че те имат патент за сглобката. Никой различен не може да направи плана, тъй като те като са патентовали сглобката на самите мостчета различен не може. Затова сме ги наели тях. Ние не сме избирали някоя компания, която сме решили. Те са го правили и сега те дават план за реорганизация. “, разясни кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

През лятото на 2017 година Българска асоциация за селски и екотуризъм излезе с авансово мнение по отношение на плана за реорганизация на Трънската екопътека в двата и бранша (по реките Ябланица и Ерма). В отчетът специалистите на Асоциацията бяха описали какво е належащо да се извърши по Трънската екопътека откакто са изследвали пешеходните направления. Основните уреди – 10 дървени моста са в приемливо положение и не е нужна замяна на главните премостващи и носещи дървени (акациеви) стволове. Само на два моста – Първи мост, директно пред Ломнишкото Ждрело на река Ерма и високия мост над река Ябланица, преди Зелени вир е нужна сериозна интервенция поради надхвърлянето на нормите за увисване (повече от 5 сантиметра и 9 метра просвет): една спомагателна носеща греда в първия случай, насложена върху остарялата, и надлежно две за упоменатия мост в Ябланишкото Ждрело. Необходима е замяна на 10 % от дъските и 80 % от парапетите, пишеше тогава в отчета.

От мнението на Българска асоциация за селски и екотуризъм стана ясно, че са нужни към 80 – 90 хиляди лв. за възстановяване на положението на пешеходния маршрут. На по-късен стадий се е направило в допълнение конкретизиране в границите на финален отчет със съответната количествено-стойностна сметка, картосхеми, наставления и други.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР