Ще бъде предложен и приет консенсус за здравната система. Ако

...
Ще бъде предложен и приет консенсус за здравната система. Ако
Коментари Харесай

Зам.-министър Начева коментира вариантите на новите здравноосигурителни модели

Ще бъде препоръчан и признат консенсус за здравната система. Ако не се оправим с корупцията нищо няма да ни е наред. Това съобщи заместник-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева в предаването "Лице в лице " по БТВ.

"Отваряме една полемика, в която ще включим политици, пациентски организации, жители и медии. Общо ще обсъдим новите законопроекти, които да внесем в Народно събрание. Това не е план на държавното управление, а спорен проект ", сподели още тя.

"Едно от предложенията за бъдещата промяна в здравното министерство е НЗОК да финансира лекуване на пациентите до 700 лева, а всичко нагоре да се поема от застрахователни фондове ", разкри Начева.

"Предлагаме демонопполизация на НЗОК. Там ще се работи на 8% здравна осигуровка. Този вид не е обвързван с нови вноски. Всеки ще може при предпочитание да се застрахова ", добави тя.

"Другият вид е с доплащане, който включва 8% вноска, закрепена месечна сума от 12 лв., само че тя може да се промени, както и спомагателен дирек за персонално обезпечаване ", разяснява зам.-министърът на опазването на здравето.

"Имахме среща със застрахователите, с които ще работим по детайлите на здравните модели. Цените на медицинските действия ще са по параметрите на персоналните благоприятни условия. Ще създадем по този начин, че застрахователите да не знаят дали даден човек е болен и какви са приходите му - по този начин никой няма да отхвърля като клиенти болните ", приключи Жени Начева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР