Ще бъде построена пречиствателна станция за водите на река Драговищица

...
Ще бъде построена пречиствателна станция за водите на река Драговищица
Коментари Харесай

Ще има пречиствателна станция на река Драговищица край Босилеград?

Ще бъде издигната пречиствателна станция за водите на река Драговищица край Босилеград. Това стана ясно през днешния ден след среща на министрите на екологията на Сърбия и България Горан Триван и Нено Димов. Срещата се състоя в сръбския град Димитровград и беше провокирана от митинги на българите от Западните околности поради замърсяване на водите в региона от оловно-цинковата мина " Караманица ".

Няколко ограничения против замърсяването на водите на река Драговищица край Босилеград набелязаха след близо двучасова среща двамата министри на екологията. Първо - министър Горан Триван сподели, че Сърбия ще ускори надзора над мината и даде обещание да бъде издигната пречиствателна станция.
Горан Триван, министър за отбрана на околната среда на Република Сърбия: На общината са дадени 65 хиляди $, с цел да се приготви техническа документи. Ще има инспекция, ще се извършат и всички предварителни действия, с цел да стартира построяването на система за филтриране на отпадните води.Това е от извънреден интерес за хората в Босилеград и за нашата другарска България. Може да ми имате доверие, че ще свършим тази работа съвършено.
Сръбският министър на екологията е заречен в рационално време България да получи данни какво е сега положението на водите на река Драговищица. Изпратено е писмо до сръбското Министерство на земеделието, което дава отговор за водите.

Горан Триван, министър за отбрана на околната среда на Република Сърбия: Съгласно данните, с които разполагаме всички параметри на всички измервания на водите там са в законните концентрации. Но ще повишим контрола.
За да се уеднаквят обаче методите на отчитане на замърсяването министър Нено Димов е предложил основаването на работна група с специалисти от двете страни.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Дали методите, по които ние мерим, методите, по които те мерят съответстват, дали стойностите са идентични. Но това ще бъде и помощ в общото развиване на Сърбия към Европейски Съюз, тъй като ние изпълняваме европейските правила, ние мерим по европейските способи и те в случай че инцидентно имат разминаване това ще е помощ за тях да могат да създадат прибързано крачка напред към уеднаквяване, за това към което се стремят.
И още - България желае да взе участие, в случай че флотационната апаратура за оловно-цинковата руда продължи да работи, в оценката за въздействието ѝ върху околната среда в трансграничен аспект.

Днес бяха подписани и меморандум за съгласие сред двете министерства и съглашение за ранен продан на информация при положение на радиационна повреда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР