Ще бъде от полза на военните и при научни мисии

...
Ще бъде от полза на военните и при научни мисии
Коментари Харесай

Уникален робот-амфибия плува и ходи по лед

Ще бъде от изгода на военните и при научни задачи в полярните райони

Уникалните благоприятни условия на Velox произтичат от проучванията в региона на възобновимата сила (източник: CCO Public Domain)

Виждали сме много забавни дизайни на роботи, които разрешават на „ безстрашните ” машини да вървят по сложен терен, само че Velox на инженерната компания Pliant Energy Systems впечатлява с ловкото си вървене по лед и сняг и плуване във вода. Използвайки нова вълнообразна система за напредване, машината може дейно да се плъзга във водата, върху земята – даже и на корав и равен лед.

Уникалните благоприятни условия на Velox произтичат от проучванията в региона на възобновимата сила, защото основният изпълнителен шеф на Pliant Energy Systems Пиетро Филардо се занимава с морска биология, с цел да проектира по-добре системи за рандеман на сила от приливите и отливите. Това, наподобява, му е дало концепция по какъв начин могат да се основат гъвкави биоморфни устройства, които освен могат да улавят сила, само че и да се движат изкусно в морска среда.

Затова вместо твърди, въртящи се витла, които биха могли да задвижват подводница, Velox разчита на гъвкави странични перки, които се извиват и придвижват робота напред. Вграденият процесор разпределя мощността на задвижващите механизми, които предават вълнообразното придвижване към дългите „ перки ”. Така роботът наподобява на манта, до момента в който плува във водата.



Когато стъпи на земята, роботът-амфибия може да върви по корав терен. Той завърта своите перки на 90 градуса, с цел да се издигне над повърхността и да се мести над твърдите повърхности. Според компанията, роботът е кадърен да се оправя с пясък, сняг, камъчета и павета, а в последно време – с корав лед.

Филардо разказва Velox като „ доказателство за концепцията ” в сегашния му тип, само че отбелязва, че опциите за подвижност, които машината има, й придават необятен набор от евентуални приложения. Тя би могла да се употребява за преместване на медицински материали или муниции през водни басейни, а качествата й за пързаляне като на кънки могат да намерят приложение при научните задачи в полярните райони.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР