Ще бъде осигурен финансов ресурс чрез средства от Оперативна програма

...
Ще бъде осигурен финансов ресурс чрез средства от Оперативна програма
Коментари Харесай

МОСВ ще бори зимното замърсяване на въздуха с европари

Ще бъде обезпечен финансов запас посредством средства от Оперативна стратегия „ Околна среда” за капиталови ограничения, ориентирани към главния източник на замърсяване – битовото отопление. Това сподели екоминистърът Нено Димов в отговор на депутатски въпрос, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му е обезпечен финансов запас от 115 млн. лева по ОПОС за интервала 2014 - 2020 година за общините с нарушено качество на въздуха. Към момента са финансирани 11 общини за създаване или актуализация на общинските стратегии и следва даване на безплатна финансова помощ по тази процедура на още 12 общини, сподели още министърът.

Изготвят се промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, ориентирани към ограничение на използването на нискокачествени въглища и брикети за битовото отопление.

Предвижда се по-ранното, през 2020 година, въвеждане на условията на европейския правилник за битовите отоплителни уреди на твърдо гориво, сподели още министърът.

По-малко замърсяване и от колите

Направени са законодателни промени за повишение на качеството и успеваемостта на периодическите механически прегледи, разясни министърът. По думите му в развой на координиране са промени в Закона за локалните налози и такси, които целят да подтикват използването на колите, които водят до по-ниски равнища на замърсяване.
„ Чети етикета ”: По-чист въздух ли ще ни донесе скокът на множеството екотакси Властта оправдава повишаването с битката против замърсяването, само че каква е връзката сред двете?
Министерство на околната среда и водите предлага да се вкара екологичен съставен елемент при определянето на налога върху транспортните средства, според който колите с по-висок евростандарт ще бъдат натоварени с по-малки данъчни тежести.
Снимка: bTV
Димов означи, че са въведени спомагателни ограничавания за изкупуване на катализатори от моторни транспортни средства в пунктовете за приемане на боклуци, посредством използване на непоколебим надзор и наказания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР