Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в

Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в ...

Вълчев: На мястото на уличения в плагиатство ректор ще бъде назначен служебен.

Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство проф. Росен Василев - ректор на Варненския технически университет. Това заяви в ефира на БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Припомняме, че по-рано избухна скандал след като Комисията по академична етика към МОН представи доклад, в който се казва, че професорът е плагиатствал от свои колеги.
Заключението на документа е, че при написването и защитата на дисертационния си труд за присъждане на научна степен "Доктор на науките" и в представените научни трудове за участие в конкурса за заемане на академичната длъжност "Професор", Василев е предал като собствени изследвания трудове на други преподаватели от Техническия университет и чужди автори. Росен Василев не е спазил задължителното изискване за позоваване и цитиране.
Красимир Вълчев коментира, че проблемът с плагиатството в научните сфери не е само български. Стана ясно, че плагиатството е констатирано още миналата година, но едва тази Просветното министерство се е сдобило с правомощията да освободи ректора, обясни Вълчев. Професорът ще изгуби научната си титла „Доктор на техническите науки“.
„Последната година беше заявено, че това е проблем, защото руши академичната етика и академичните ценности“, подчерта министърът. Не всички въпроси за плагиатство преминават през новосформираната Комисия по академична етика - някои се разглеждат на университетско ниво, обясни Вълчев. В момента се работи по подобен случай за плагиатство във Висшето военно училище във Велико Търново, като не става дума за ректора, но министърът отказа да даде предварителни подробности.

"БАН се държи като частен собственик на НИМХ и са забравили, че изпълняват публична функция", коментира министърът относно скандала около НИМХ и БАН.
"Работата на НИМХ ще се подсигури законово, така че институтът нито да прекъсне работата си, нито да има съкращения на персонала или загуба на собствеността", допълни Вълчев. Той бе категоричен, че увеличението на учителските заплати не е за сметка на учените в БАН.

Източник: actualno.com