Ще бъде наложена глоба на Напоителни системи, тъй като не

...
Ще бъде наложена глоба на Напоителни системи, тъй като не
Коментари Харесай

Глобяват "Напоителни системи" заради пресушаването на река Въча

Ще бъде наложена санкция на " Напоителни системи ", защото не са обезпечили задоволително количество вода в река Въча и по този начин са заплашили екологичната конюнктура. Това заяви БНР, базирайки се на думите на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков по време на брифинг в регионалната администрация поради обезводняването на реката.

Очаква се през днешния ден да завърши инспекцията на " Басейнова дирекция " по случая. По закон минималната глоба е 10 000 лева

Припомняме, предходната седмица рибарите сезираха прокуратурата и Министерство на околната среда и водите за огромно количество мъртва риба в коритото на реката и настояха за оставката на отрасловия министър Нено Димов.

По думи на регионалния шеф Дани Каназирева е открито, че казусът е в резултат на ремонтни действия на Водноелектрическа централа " Въча 1 " - за 6 часа през нощта изпускането на вода е спряно поради планов ремонт, а през останалите 18 часа от денонощието са поддържани 5 кубични метра вода в секунда. Тя увери, че работата към този момент е възобновена.

Каназирева уточни, че ще бъде предоставено хидроложко изследване на коритото на реката в град Кричим, с цел да се реши по какъв начин да се обезпечат екосистемите в региона по време на последващи поправки. Ще се търси европейско финансиране, като бенефициент ще бъде община Кричим, защото ще се работи в урбанизирана територия, изясни още тя.

От своя страна зам.-министър Живков добави, че до 31 януари, до момента в който тече размножителният интервал на рибата, ремонтите ще бъдат прекратени и водата няма да се стопира.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР