Ще бъде историческа грешка днес да не допуснем Северна Македония

...
Ще бъде историческа грешка днес да не допуснем Северна Македония
Коментари Харесай

Борисов: Ще бъде историческа грешка да не допуснем Скопие и Тирана до преговори за присъединяване към ЕС

Ще бъде историческа неточност през днешния ден да не допуснем Северна Македония и Албания до старта на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов преди началото на днешното съвещание на Европейския съвет.

„ Имаме доста ясно мнение по въпроса - доста е значимо за Балканите, района и съседските ни връзки, и на Северна Македония, и на Албания, да им бъде дадена перкпектива за Европейски Съюз “, уточни министър председателят. По неговите думи нашата страна не би си разрешила да сътвори затруднение пред началото на договарянията, тъй като и по-късно може да се търсят решения на противоречивите въпроси. Борисов разяснява, че в случай че в този момент опцията бъде пропусната, в идващите 15 години тя няма да се повтори.

„ Връщането на еврокомисари (от Европейския парламент - бел. кор.) изнерви доста обстановката и виждам, че другите политически фамилии си връщат едно на друго. Това е моят прочит. “, добави Борисов във връзка неналичието на единогласие за установяване на дата за начало на договарянията със Скопие и Тирана.

По неговите думи, " с всичките им огромни недостатъци ", Северна Македония и Албания " заслужават да им се даде вероятност ", предава Българска телеграфна агенция.

„ Ще е груба неточност да не се позволен и след това няма за какво да се сърдим, че имало джихадисти, друго въздействие - на Турция, Русия, Китай или някой различен. След като ние не желаеме, животът в никакъв случай не търпи вакуум, все някой ще се поинтересува от тях и това не е добре за България “, разяснява министър председателят.

„ Много европейски страни имат свои вътрешни проблеми. На изток и на юг от нас, има ли подобен вътрешен проблем, или в случай че забуксува стопанската система, най-лесно е да намериш външен дразнител “, уточни министър-председателят.

Премиерът разяснява и турската атака в Сирия, като съобщи, че не поддържа военните дейности.

„ Няма случай да съм се изказал в интерес на военни дейности. Напротив, най-глупавото и най-гадното нещо е войната. Те (Турция - бел. кор.) неотложно би трябвало да прекратят и да седнат великите сили - и американците би трябвало да вземат участие - би трябвало да вземат решение и тази война да престане ”, добави той във връзка турските дейности в Сирия.

„ Подкрепяли сме Турция постоянно, когато е имала проблеми с миграцията. Военни дейности не мога да поддържа, никаква взаимност не мога да имам за война към никого, каквато и да е цената на това. За всичко друго сме ги подкрепяли, тъй като сме сътрудници в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна, и постоянно сме казвали " ефенди, благодаря! ". За войната не могат да чакат поддръжка, там гинат хора “, добави министър председателят.

Попитан дали България ще вземе решение да спре износа на оръжие за Турция, Борисов съобщи: „ Ще го обмислим и ще ви кажа ”. По неговите думи износът на българско оръжие за Турция е за към три милиона $. Можем и без тях, уточни министър председателят във връзка сумата на този експорт.

Относно проблема с новия цех на Фолксваген, министър председателят съобщи, че  натискът, който прилагаме към немската компания, към този момент е контрапродуктивен.

„ Фолксваген е частна компания и се очаровам на български политици, които се изричат. Чест прави на България, че се подготвихме и направихме по този начин, че да влезем в първата двойка на страните, които избира Фолксваген “, добави той.

„ Работа на фирмите е да вземат решение. Ако желаят, добре пристигнали са “, съобщи Борисов. По неговите думи България води с Турция почтено състезание за новия цех на автомобилостроителната компания.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР