Ще бъдат отпуснати и 200 млн. за служителите в неплатен

...
Ще бъдат отпуснати и 200 млн. за служителите в неплатен
Коментари Харесай

Емил Караниколов: Безлихвеният кредит от 1500 лв. ще се взима срещу трудов договор

" Ще бъдат отпуснати и 200 млн. за чиновниците в неплатен отпуск. С тази обществена мярка те ще могат да изтеглят безлихвен заем от страната в размер до 1500 лв.. Единственото, което би трябвало да дават, е трудовия им контракт. Целта е да се подкрепи бизнесът и да не се освобождават хора, които пък от своя страна да разполагат с едни оборотни средства. Парите по тази мярка ще дойдат от Българската банка за развиване, като ще бъдат предоставени непосредствено на комерсиалните банки. Така че който желае да кандидаства за този държавен заем, би трябвало да посети комерсиална банка. Периодът за връщане на този безлихвен заем е до няколко години. " Това изясни министърът на стопанската система Емил Караниколов в изявление за bTV.
" 4,5 милиарда лв. ще отпусне страната за справяне с икономическите последици по отношение на разпространяването на COVID-19. От тях 500 милиона ще бъдат употребявани за покриване на здравните потребности, които ще бъдат включени Министерството на здравеопазването ", добави още той.
По отношение на другата мярка – покриване на 60% от възнаграждението на служащия, икономическият министър предизвести работодателите, че останалите 40% са негово обвързване и ги прикани да не лъжат страната, тъй като това може да се ревизира доста елементарно по размера на осигуровките и налозите.
" Голяма част от бизнеса, който сега се намира в най-тежко положение от рецесията, е на заем, това е ясно. Така че за тях най-важно би било банките, към които са длъжници, да бъдат гъвкави с тях. С ограниченията на Българска народна банка и българската страна задачата е банките да станат по-гъвкави освен във връзка с новите, само че и във връзка с актуалните заеми ", разяснява Емил Караниколов, пояснявайки, че до 25% от изтегления заем ще бъде обезпечен от страната.
Относно битовите сметки министър Караниковол увери, че те ще бъдат разсрочени за заплащане до 20-дневен период с алтернатива този период да бъде продължен с още, в случай че е належащо.
Дончев прикани банките да дават заеми за бизнеса с минимална гаранция
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР