Ще бъдат ли тези хора преследвани от закона? Според депутатът

...
Ще бъдат ли тези хора преследвани от закона? Според депутатът
Коментари Харесай

Може ли Германия да връща дезертьори от Украйна

Ще бъдат ли тези хора преследвани от закона? Според депутатът от ръководещата партия в Украйна Давид Арахамия, такива хора могат да бъдат екстрадирани назад в родината им.

От друга страна, украинският министър на правораздаването Денис Малюска призна, че ще бъде проблематично да се реализира екстрадиция в Украйна - даже по отношение на доста по-очевидни закононарушения – като да вземем за пример бягството на корумпирани висши чиновници в чужбина. Министърът съобщи по украинската телевизия, че " съдилищата са доста внимателни във връзка с екстрадициите, изключително заради обстоятелството, че в страната ни се води война ".

Над 180 000 украински мъже са в Германия

Киев не е изискал от немските управляващи да депортират мъже в наборна възраст, които са напуснали Украйна незаконно или не са се върнали в Украйна след легален престой в чужбина.

По данни на Министерството на вътрешните работи на Германия от началото на войната в Украйна до момента в Германия са влезнали общо 214 263 украински жители от мъжки пол, които към 31 юли тази година са били на възраст сред 18 и 60 години. От тях 184 272 души към момента се намират в Германия.

Не е ясно обаче дали тези хора са пристигнали в Германия в нарушаване на украинските закони.

Как се урежда екстрадицията?

Екстрадиция не може да се прави за закононарушения, наказуеми по военното право. " Това се отнася на първо място за закононарушения, които се състоят извънредно в нарушение на военни отговорности ", изясни пред Дъждовни води говорителка на немското Министерство на правораздаването.

Това значи, че дезертиране и отдръпване от работа посредством машинация са изключени като съображение за екстрадиция.

" В случаи на подправяне на документи, потребление на подправени документи и рушвет може да се подаде искане за екстрадиция ", изяснява Франк Петер Шустер, професор по интернационално наказателно право в Баварския университет " Юлиус Максимилианс " във Вюрцбург. Дори статутът на протекция на украинските бежанци в Германия не предотвратява това.

Володимир Зеленски посещава бойци на фронтаСнимка: president.gov.ua

Украйна обаче ще би трябвало първо да събере доказателства, да стартира наказателно произвеждане, да повдигне обвиняване за закононарушение или да постанови задочна присъда и най-после да подаде искане за екстрадиция. Едва по-късно немските съдилища могат да стартират да преглеждат основанията.

Това удостоверява и Руди Фридрих от организацията Connection, която се бори за правата на хората, отказващи военна работа по съвест. Засега въпросът за възможна екстрадиция на украинци, отказващи военна работа, е " доста предполагаем ". Досега не е имало нито един случай.

Теоретично е допустимо, но…

Но даже теоретично да стартира процедура за разглеждане на искане за екстрадиция, няма да е елементарно да се екстрадира човек. Според Франк Петер Шустер една от пречките би бил отводът от военна работа по етични съображения, който е позволен в Германия и е залегнал в Основния закон.

Колко от украинските мъже в Германия отхвърлят военна работа с оръжие точно поради етични съображения и какъв брой от тях са напуснали Украйна по други аргументи, не е известно. Това е по този начин, тъй като украинските бежанци не би трябвало да подават самостоятелни молби за леговище, а получават краткотрайна протекция в Европейския съюз, без да показват аргументи.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР