Ще бъдат ли екстрадирани семейство Баневи в България и какви

...
Ще бъдат ли екстрадирани семейство Баневи в България и какви
Коментари Харесай

Френският адвокат на Баневи пред bTV: Те не искат да се върнат в България

Ще бъдат ли екстрадирани семейство Баневи в България и какви ще са главните козове на отбраната им? С френския юрист на предприемачите Венсан Пенар беседва кореспондентът на bTV във Франция Десислава Минчева.
Проверяват семейство Баневи за заграбване на пари от 4 приватизирани предприятия (ОБЗОР) Парите от приватизираните предприятия са наливани в офшорки – това е една от схемите, за които Баневи се проверяват, обясниха от прокуратурата.
Вижте диалога:

– В какво положение са сега госпожа и господин Баневи? Какво са последните вести от тях?

– Добре са, като се има поради, че са за първи път в пандиза. Но са оптимисти. Децата обаче им липсват.

– Кога ги видяхте за финален път?

– Видях ги оня ден, 14 ноември, в Апелативния съд в град Ех ан Прованс.

– Има ли физическа смяна в тях отпреди 2 седмици?

– Не, никаква. Неприятно е обаче, че от 2 седмици са с едни и същи облекла. Естествено, Баневи не са планували, че ще бъдат арестувани. Изненадата е цялостна. На летището в Ница са сами с трите си деца. Когато ги задържат, полицията се обажда на техен другар, който идва незабавно да вземе децата.

– Разкажете ми за ареста на Баневи. Снимани ли са били? Имало ли е доста служители на реда?

– Да, имало и много служители на реда. Това е естествена готова процедура във Франция. Френската полиция е знаела, че Баневи потеглят за България. И просто ги чакат на летището. Семейството идва до гишето. Идват служителите на реда и им споделят: Имаме Европейска заповед за арест. Задържани сте! Това е всичко. Няма принуждение, никой не се е противопоставял. Няма експанзия, само че Баневи са арестувани пред доста хора и пред децата им. Не е имало публицисти, никаква гласност.
Баневи са задържани във Франция По-рано през днешния ден стартира акция поради активността на "Полимери "
Слагат ли им белезници?

– Такава е френската процедура, постоянно се поставят белезници.

– Вие познавахте ли семейство Баневи преди ареста?

Изобщо не ги познавах. Обадиха ми се в деня на ареста им, с цел да ги пазя.

Защо съгласно Вас тъкмо Вие бяхте определен?

– Защото съм юрист в Южна Франция и тъй като имам добър опит с европейски заповеди за арест. Ролята на френския съд сега не е да се занимава с това дали Баневи са отговорни или не. Това не е неин проблем.

– Каква съответно е Вашата роля в отбраната?

– Ролята ми е да предам мнението на клиентите ми. Искат ли Баневи да се върнат в България? Не. Отговорът за момента е „ Не”. Те не са съгласни с настояването за връщане на българските правосъдни управляващи и го декларират пред френските. Първата ми цел е да получа всички документи към Европейската заповед за арест и да ревизира дали са изрядни, както и да потърся дали има аргументи френският съд да каже: „ Отказвам да върна семейство Баневи на българските управляващи.

Снимка: btvnovinite.bg

– Какви са причините ви?

– Имам два съществени. Първият касае процедурата към заповедта. Дали разполагаме с цялата информация, с цел да я уважим. Това ми е първата работа като юрист. И втората – да ревизира дали няма други аргументи, с изключение на декларираните от българските управляващи, с цел да изискат връщане на Баневи. Проблемът е, че Баневи са арестувани в миг, в който се връщат в България. Нормално, полицейските и правосъдни управляващи в България и във Франция са във връзка, с цел да знаят къде са Баневи и какво вършат. Мисля, че България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът за какво са арестувани във Франция, откакто се връщат в България, която ги търси.

Целта ни е да извадим причини пред следствието, поради които може да бъде отказано предаването на Баневи на българските управляващи. Или най-малко да се зададат нови въпроси на България. Трябва ни спомагателна информация, с цел да сме сигурни, че процедурата отговоря на разпоредбите.

– Кои са значимите дати оттук насетне?

– Арестувани са на 26 октомври. В същия ден са показани на основния прокурор в град Екс от Прованс, 6 дни по-късно – на следствието. От този миг нататък има период от 60 дни, в който следствието би трябвало да даде мнение. След това, в случай че има единодушие от задържаните да бъдат предадени, това се прави в 10-дневен период. Но в случай че задържаните апелират решението на съда от Екс от Прованс, тогава Касационният съд разполага с 30 дни, с цел да се произнесе. Тоест имаме най-много 100 дни от момента на ареста досега на предаването. Ако следствието или Апелативният съд не одобряват настояването за предаване, процедурата просто се приключва. И тогава арестуваните няма да бъдат предадени на българските управляващи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР