Щатският университет в Мичиган постигна съдебно споразумение да изплати 500

...
Щатският университет в Мичиган постигна съдебно споразумение да изплати 500
Коментари Харесай

Университетът в Мичиган ще плати 500 млн. долара на жертвите на Лари Насар

Щатският университет в Мичиган реализира правосъдно съглашение да изплати 500 милиона $ на жертвите на дългогодишния лекар на американския народен тим по спортна гимнастика Лари Насар. 54-годишният мъж беше приет за отговорен допълнително от 300 случая на полов тормоз и принуждение над млади състезателки и получи присъди за общо 360 години затвор. 60 от тях са за детска порнография.

Освен в националния тим по спортна гимнастика на Съединени американски щати Насар е работил дълги години в клиничната болница на Мичиганския университет. Учебното заведение ще заплати 425 милиона на 332 жертви, представлявани в този развой. Другите 75 милиона ще бъдат заделени във фонд, който да се употребява при появяването на бъдещи ищци, които настояват, че са били измъчвани от Насар.

"Това историческо съглашение е реалност с помощта на смелостта на повече от 300 дами и девойки, които имаха куража да се изправят и да откажат да бъдат накарани да мълчат ", съобщи юристът на ищците Джон Манли.

Рейчъл Денхоландър беше първата гимнастичка, която обществено упрекна Насар в полов тормоз. По-късно към нея се причислиха огромната звезда на американския тим Симон Байлс, както и доста от останалите водещи състезателки, в това число Габи Дъглас, Макайла Мароуни и Али Райсман.

Скандалът с Насар докара до оставките на цялото управление на федерацията по гимнастика на Съединени американски щати. В страната започнаха обособени следствия на департамента по образованието и на американския Сенат.

Председателят на управителния съвет на Мичиганския университет Брайън Бреслин приветства края на правосъдния развой и се извини на жертвите на Насар и техните фамилиите. Ръководството на университета е приело присъдената сума, само че съгласно юристите съглашението към момента не е дефинитивно.

"То се отнася единствено до ищците, които са завели дело против университета, само че не и за тези, които са подали искове против олимпийския комитет на Съединени американски щати, американската федерация по спортна гимнастика, треньорите Бела и Марта Кароли или някой различен ", обявиха те, представени от "Ройтерс ".

Мичиганският университет е публично финансирано учебно заведение с годишен бюджет от към 1.3 милиарда $. Временният президент на университета Джон Енглер съобщи предишния месец пред депутатите, че споразуменията към случая с Насар не би трябвало да водят до увеличение на таксите за образование.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР