Щатският природен газ ще има поредна буреносна година, защото изолацията,

...
Щатският природен газ ще има поредна буреносна година, защото изолацията,
Коментари Харесай

Турбулентна 2022-а очаква американския природен газ

Щатският природен газ ще има поредна буреносна година, тъй като изолацията, която преди време защитаваше северноамериканските енергийни консуматори от задгранични земетресения, се разпадна, вещаят анализатори.

Цените на базовите фючърсни договори на американския газ са скочили с съвсем 45% през 2021-а - най-силното им годишно достижение за последните пет години, откакто мразовитото време, което сковава добива, бе последвано от горещи летни талази. Те покачиха потреблението и затрудниха заделянето на количества за зимата.

Търговци, производители и енергийни оператори ще се сблъскат с продължаващи пазарни коебания и растяща конкуренция от купувачи от далечни дестинации - до Полша и Нидерландия, които се борят с остра енергийна рецесия, наложила затварянето на едри консуматори на електричество. " Голдмън Сакс груп " предизвестява, че е налице " явен риск от газов дефицит ".

Задграничните играчи са купили 13% от създаденото от Съединени американски щати синьо гориво - седем пъти повече в сравнение с преди пет години, когато нужната за експорт на суровината инфраструктура към момента не съществуваше. Преди основаването на американския газов експортен бизнес пазарът САЩ-Канада бе по-скоро провинциална ниша, където цените бяха подвластни на мразовитите нападения в места като Питсбърг и Чикаго и на ураганите в Мексиканския залив. Тези дни обаче от дълго време са отминали и брокери в Сеул и Ротердам заплащат рекордни суми, с цел да съблазнят танкерите, натоварени с американски газ, да извърнат към тях.

Все отново, анализатори на бранша на суровините на " Джей Пи Моргън Чейз " успокояват, че макар предстоящите ценови съмнения на тези пазари, те няма да са толкоз рискови откакто върховото зимно ползване завърши. Което се отнася най-много за Съединени американски щати, където тези отклонения отсъстваха от години.

Ценовите съмнения на газовите фючърси на търгувания в Ню Йорк природен газ доближиха най-високия си за последните съвсем три години размах при започване на декември откакто появилите се в късната есен опасения, че Съединени американски щати са на ръба на личен колапс на доставките, не се оправдаха поради по-мекото от естественото за този интервал време. В резултат котировките паднаха с над 40% от октомврийския си връх. Цените започнаха да се намаляват и в Европа, тъй като увеличените колета от американски полутечен газ отслабиха страховете от неминуем дефицит, макар че купувачите от Стария континент към момента заплащат шест пъти по-скъпо от американските си съперници. 

Несигурността обаче не е изчезнала, тъй като най-студените зимни месеци на Северното порукълбо към момента предстоят. Към 30 декември съвсем 50 танкера, натоварени с американски полутечен газ, бяха ориентирани към Европа до разнообразни крайни дестинации - Гибралтар, Турция, Хърватска и Полша, демонстрират данни, събрани от " Блумбърг ". Което съставлява впечатляващото 77-процентно нарастване в съпоставяне със седмица по-рано. 

Опасенията от климатичните промени провокират някои наблюдаващи да предизвестяват за евентуални покачвания на летните съмнения, тъй като най-топлите летни месеци могат да се окажат по-горещи от естественото. 

Друг фактор за по-турбулентни пазари ще е забележителният скок на националния газов рандеман, настояват анализатори. " Бенк ъф Америка " предвижда растеж на добива от 99 литра дневно през тази година. Това ще стане допустимо с помощта на новите кладенци в шистовите полета от Западен Тексас до Пенсилвания. Американското произвеждане на синьо гориво, без Аляска, се е нараснало с към 7% през 2021-а - повече от обвързваните с пандемията редукции през 2022-а, по данни на " Блумбърг ". 

Дневният рандеман може да скочи до рекордните 9.9 млн. кубически метра през 2022-а, заплашвайки да наводни пазара с повече газ от нужния за облекчаване на търсенето, твърди съоснователят на Again Capital - Джон Килдъф.  И добавя, че " светът ще се върне към свръхпредлагане през 2022-а ".

" Бенк ъф Америка " показва в разбора за клиентите си, че на " добре екипиран " пазар фючърсните договори, които се търгуват на борсата в Ню Йорк, ще се котират за приблизително 11.77 щ. долара за един мегаватчас през 2022-а и за 10.58 $ за мегаватчас през 2023-а. Средната цена през декември 2021-а бе малко под 13.65 $ за мегаватчас. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР