Щатският долар ще "олекне" с около 40% към еврото до

...
Щатският долар ще "олекне" с около 40% към еврото до
Коментари Харесай

Йената е по-сигурно убежище от франка

Щатският $ ще "олекне " с към 40% към еврото до 2024-а, предсказва Улф Линдал - основен изпълнителен шеф на A.G.Bisset Associates. Доводите на валутния управител са съответни - от 70-те години на предишния век зелените пари повтарят един и същи 15-годишен цикъл на загуби и облаги и тази настройка се следи и през днешния ден. На някои играчи основанията на Линдал им наподобяват нелепи и прекомерно елементарни. Но след миналогодишния спад с 9% и след септемврийските предсказания за трагичен доларов срив на създателя на Bridgewater Associates - Рей Далио, позицията на Линдал не наподобява изключително невероятна.

Линдал, чиято компания застрахова валутния риск за пенсионни фондове и фамилни офиси в Щатите и в Европа, се е настроил песимистично към зелените пари още през 2016-а, когато царува мощен консенсус за подема им. Следващата 2017-а окуражава валутния специалист, откакто доларът потъва към еврото, а спекулантите вършат залози, че повсеместният международен напредък ще принуди и другите централни банки да последват възходящия лихвен цикъл на Федералния запас. Според Линдал предходната година е била единствено началото. Той предвижда спад на щатската валута до 2 $ за едно евро и до 75 йени за един $ до 2024-а, или респ. с към 41 и 33% от септември нататък. Това е значителен разнобой в съпоставяне със междинната прогноза на анализаторите, интервюирани от организация "Блумбърг ", които чакат 1.28 $ за едно евро през 2022-а. Засега обаче сме надалеч от апокалипсиса - в късната следобедна европейска валутна търговия на 17 октомври котировките бяха 1.1540 щ. $ за едно евро и 112 йени за един $.

За тези клиенти, които търсят обясненията на икономическата логичност, Линдал показва ред отрицателни фактори като евентуалното закъснение на щатския напредък, който ще спре възходящия лихвен цикъл на Федералния запас, политическите земетресения и надценените зелени пари въз основата на покупателната дарба по отношение на съвсем всичките им съществени съперници.

Валутни анализатори на "Ситигруп " пък са установили, че има единствено един вид вложителите да избягат от риска - като купуват японски йени. Те са сравнили придвижванията на швейцарския франк и на йената в дните, когато щатският борсов показател S&P 500 е натрупал по два и повече % загуби. Йената несъмнено се е оказала по-силна през последните две седмици, като е поскъпнала с съвсем 1.4% към зелените пари в интервалите на два поредни губещи дни с по над 2% на S&P 500. Докато швейцарският франк се е повишил с едвам 0.6 %.

Анализите на "Сити " демонстрират, че когато епицентърът на риск е в Европа, йената се показва по-силно от франка, с което опровергава стандартната логичност, че швейцарската валута би трябвало да печели в сходни обстановки. Докато при спешни епизоди в Азия няма явен победител сред двете конкурентни парични единици.

Банкерите изброяват няколко аргументи за водачеството на йената след 2008-а. Сред тях са измененията в банковите регулации на алпийския оазис, поевтиняването на йената към франка и по-големите "къси " позиции в йени, които се покриват. Не е за занемаряване и по-голямото количество японски активи зад граница, което разрешава по-силни потоци от репатрирани средства, в сравнение с в тази ситуация с Швейцария. Влияние оказват и другите политики на централните банки на двете страни убежища. "Бенк ъф Джъпен " е интервенирала на валутните пазари едвам в осем от дните от експлоадирането на рецесията до наши дни. Докато Швейцарската национална банка присъстваше постоянно на пазара в опит да държи под надзор мощния франк.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на предходната седмица и в първите два на тази беше деен. Средният дневен валутен оборот доближи 2623 млн. евро (5130 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.5% дял от купената и продадена валута.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР