Щатският долар се намира под доста силен натиск от продажби

...
Щатският долар се намира под доста силен натиск от продажби
Коментари Харесай

Доларът се смъкна до едномесечни дъна след рязко понижение на доходността на американските държавни облигации



Щатският $ се намира под много мощен напън от продажби за втора поредна сесия на търговия след края на коледните празници, понижавайки се към едномесечни дъна вследствие на изненадващо внезапно понижаване на доходността на американските държавни облигации.

В сряда доходността на 10-годишните дългови бумаги на Съединени американски щати понижа с 5,4 базисни пункта към 2,412%, отбелязвайки най-солиден дневен спад от началото на септември и откакто седмица по-рано тяхната рентабилност доближи едномесечен връх към 2,504% вследствие на утвърждения от Конгреса на Съединени американски щати основен данъчен законопроект. Доходността на дълготрайните 30-годшни бумаги се намали с 6,7 пункта до 2,746% (най-здрава еднодневен спад от 1-ви декември насам), а на краткосрочните двегодишни облигации - с 0,4 пункта към 1,899%, отстъпвайки надалеч от най-високите равнища от септември 2008-а година, достигнати за малко преди коледните празници.

Този много трагичен спад на доходността на американските облигации като че ли даде претекст на към момента дребното участници на финансовите пазари да продават долари при много тънка и неликвидна търговия сред коледните и новогодишните празници. Индексът на зелените пари по отношение на останалите шест съществени валути се намалява през днешната търговия с 0,4% към 92,64 пункта, достигайки най-ниско равнище от 26-и септември насам. По този метод доларовият показател е на път да загуби 9% от цената си в границите на изминаващата година, отбелязвайки най-солиден спад от 2003-а година насам.

Според някои анализатори, тазседмичната амортизация на щатската валута частично отразява пазарното предписание: Купувай (долари) при клюки (за огромна данъчна промяна в САЩ), продавай (долари) при обстоятелства (след гласуването на самия данъчен законопроект). Други валутни анализатори пък отдават това намаляване на неналичието на нормалното за края на всяка година търсене на долари от страна на банки и други огромни институции за контролиране на деноминираните в долари пасиви и активи в техните финансови салда. Според тях, тази нужда от покупки на долари е намаляла значително, защото фирмите и другите институции са обезпечили нужната им доларова ликвидност по-рано през декември (преди коледната ваканция).

Известно отрицателно въздействие върху зелените пари оказват и оповестени в сряда по-слаби данни за потребителското доверие в Съединени американски щати през декември, които демонстрираха внезапно оттегляне на икономическите настройки на американците от 17-годишният връх, доближат месец по-рано макар, че републиканските законодатели съумяха да гласоподават най-мащабната от три десетилетия насам промяна за понижаване на налозите.

Еврото нараства по време на днешната търговия с 0,4% към 4-седмичен връх от 1,1946 $ с взор към неговия значим някогашен връх към 1,1961 $ от 27-и ноември. По този метод единната европейска валута е на път да нарастне с близо 13% по отношение на $ в границите на отминаващата година (нейно най-хубаво показване от 2003-а година насам) на фона на солидното икономическо възобновяване на еврозоната и сигналите от ЕЦБ за последователното ѝ отдръпване от провежданата нападателна стимулираща политика (програмата " количествени удобства " ) през 2018-а година.

Британската лира също продължава да нараства по отношение на зелените пари, нараствайки с 0,39% към двуседмичен връх към 1,3456 $. Щатската валута се намалява с 0,42% към 10-дневно дъно от 112,66 японски йени и с 0,5% към триседмично дъно от 0,9791 швейцарски франка.

Доброто повишаване на петрола през актуалната седмица към две и половина годишни върхове и внезапното повишаване на цената на фючърсите на медта към 4-годишен връх пък не престават да оказват поддръжка за валутите на страните - експортьорки на първични материали. Австралийският и новозеландският $ нарастват към двумесечен връх надлежно от 0,7808 и от 0,708 щатски долари, като в това време зелените пари се намалява към двумесечно дъно от 1,2604 канадски $.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР