Щатският долар приключва най-слабата си седмица за последните почти четири

...
Щатският долар приключва най-слабата си седмица за последните почти четири
Коментари Харесай

Оптимизмът за BREXIT спря възхода на долара

Щатският $ завършва най-слабата си седмица за последните съвсем четири месеца, "преборен " от подема на еврото и на английския паунд в очакване на удобен излаз от BREXIT. В следобедните часове на европейската валутна търговия на 18 октомври зелените пари поевтиняха до 1.1144 щ. $ за едно евро и до съвсем 1.29 щ. $ за един паунд. Допълнителен напън върху американската валута оказаха и оповестените през седмицата слаби данни за щатското стопанство в областта на продажбите на дребно, както и възобновените упования за ново лихвено намаляване в Съединени американски щати.

Валутни стратези не изключват нито една алтернатива от изхода на витално значимия парламентарен избор на 19 октомври, за когато е планувана специфична сесия на британския парламент по тематиката BREXIT - по-малко от две седмици преди крайния период за обособяване на Острова от Европейския съюз ( 31 октомври). Анализатори и фондови мениджъри предвиждат необятен диапазон на смяна на британските пари - от 1.35 до 1.26 щ. $ за един паунд според от изхода от гласуването на британските законодатели.

Паундът към този момент скочи с 5% през този месец - до жестоко 1.29 щ. $ и сега "се е залепил " на тази стойност, до момента в който търговците чакат да видят дали министър председателят Борис Джонсън ще успее да убеди скептиците в Камарата на общините да одобрят "бракоразводната " договорка, която той контракти на 17 октомври с Брюксел. В случай на крах има и други сюжети, в това число нови избори, втори референдум и даже овакантяване на Европейски Съюз без съглашение - вид, при който рисковете "не са сведени до математическата нула ", съгласно коментара на стратези от канадската "Торонто-Доминиън бенк ". Те предвиждат, че в случай че Народното събрание гласоподава за договорката на Джонсън, паундът може да тества върховата котировка 1.3185 щ. $, реализирана по времето на някогашния министър председател Тереза Мей, само че мъчно ще успее да се качи повече при отсъствието на свежи катализатори.

Експертите на "Ю Би Ес глоубъл уелт мениджмънт " са по-големи оптимисти и чакат при "удовлетворителна договорка " британската валута да скочи до 1.35 щ. $. А френската "Креди агрикол " отива още по-далеч - 1.36 щ. $ за един паунд, в случай че разновидността без договорка за BREXIT отпадне.

Ако британските законодатели отхвърлят съглашението сред Джонсън и Брюксел и това докара до удължение на периода за BREXIT след 31 октомври, рискът от нови избори ще обърне възходящия тренд на паунда и ще го върне да тества равнищата 1.2640-1.2660 $, плануват валутните анализатори на "Торонто-Доминиън ". И допълват, че даже освен това ниво ще попаднат под значителен напън, в случай че Европейски Съюз отхвърли вероятно искане за удължение на периода за BREXIT при блокирана от Народното събрание договорка.

Като се има поради изобилието от въпросителни, не е чудно, че валутните специалисти дават толкоз и необятен евентуален диапазон на придвижване на паунда и чакат високи съмнения на курса на валутата. Драмата добавя фактът, че валутният пазар няма да има късмет за първа реакция преди възобновяване на валутната търговия след уикенда, когато ликвидността е много рехава, а ценовите придвижвания - изключително внезапни.

На Стария континент Игнасио Виско стана следващият критик на последния пакет от парични тласъци на Европейската централна банка. В изявление за телевизия "Блумбърг " на 17 октомври ръководителят на "Банка д'Италия " и член на управителния съвет на ЕЦБ разяснява, че не поддържа всичките му детайли и даде да се разбере, че не е склонен с по-нататъшно намаляване на лихвите. Според Виско банките към момента не се оправят добре с минусовите лихви, които са "прекалено нетрадиционен " инструмент с явни негативни страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР