Щатският долар поскъпва към най-високи нива от януари насам, след

...
Щатският долар поскъпва към най-високи нива от януари насам, след
Коментари Харесай

Тримесечни върхове за долара, след като доходността на 10-годишните книжа на САЩ доближи психологическата бариера от 3%



Щатският $ нараства към най-високи равнища от януари насам, откакто доходността на 10-годишните американски държавни облигации се увеличи напълно покрай значимата психическа преграда от 3,0% за пръв път от януари 2014-а година, достигайки на този стадий равнище от 2,998%.

Стръмното възходящо придвижване на равнищата на действителните пазарни лихви в Съединени американски щати започва през предходната седмица, когато петролът нарастна до най-високи равнища от ноември 2014-а година насам. Фючърсите на американския лек недопечен нефт се покачиха до 69,56 $, а на петрола вид брент - към 74,75 $. Това, както и повишаването на цветните метали и по-специално на фючърсите на алуминия към 7-годишни върхове (след наложените от Съединени американски щати наказания върху съветския алуминиев колос " Русал " ) предизвика повишаване на инфлационните упования, засилвайки по този метод спекулациите за по-агресивно повишение на лихвените ставки от страна на Фед. Фючърсите на федералната фондова рента, търгувани на паричните пазари, към този момент правят оценка на към 38% възможностите за четирикратно повдигане на главната рента на Фед през актуалната година, откакто единствено седмица по-рано тази възможност се оценяваше на към 24%.

Индексът на $ по отношение на останалите шест съществени валути набъбна по време на търговията в понеделник към 90,74 пункта, достигайки най-високо равнище от средата на месец януари.

Доларът проби над равнището от 108,00 японски йени за пръв път от два месеца насам, поскъпвайки към 108,28 йени (най-високо равнище от 13-ти февруари) и набъбна към тримесечен връх от 0,9776 швейцарски франка (най-високо равнище от 11-ти януари) на фона и на намаляване на геополитическите напрежения в международен проект (най-вече във връзка с Северна Корея), което като че ли анулира статута на йената и франка като " валути - леговище ".

В същото време еврото се намали към близо триседмично дъно от 1,2225 $, доближавайки значимото някогашно дъно от 6-и април към 1,2215 равнището. Негативно въздействие върху единната валута оказва разширението на лихвения диференциал сред 10-годишните американски и немски облигации към 29-годишен връх от 236 базисни пункта (доходността на книжата на Съединени американски щати е с 2,36% по-висока от тази на немските за пръв път от април 1989-а година). Еврото не съумя да откри поддръжка от авансово изследване на организация IHS Makrit за стабилизация на бизнес интензивността в Германия, Франция и в цялата еврозона през април, нито от изявление на президента на ЕЦБ Марио Драги от петък, че възходящият стопански цикъл в района евентуално към този момент доближи своя пик.

На този стадий единната европейска валута наподобява подкрепена от значимата близка техническа зона към 1,2219/10 (бивши дъна от 4-ти и 5-ти април към 1,2219/15; значима възходяща 200-дневна пълзяща-средна към 1,2210), като единствено по-ясен пробив под 1,2200 равнището може да задълбочи спада на еврото към 1,2155 (бившо дъно от 1-ви март) и даже към 1,2100/1.2089 региона (негови значими някогашни върхове от септември 2017-а година и от 4-ти януари тази година).

Британската лира пък се намали към 5-седмично дъно от 1,3942 щатски $ в следствие и на отслабващите напоследък упования, че Английската централна банка ще вдигне главната си лихвена ставка до 0,75% на идващото съвещание на 10-ти май.

Въпреки днешното продължаващо повишаване на $ редица анализатори и икономисти предизвестяват, че единствено трайно повишаване на доходността на американските 10-годишни облигации над значимата психическа преграда от 3% може да докара до по-съществено възходящо придвижване на зелените пари. Евентуален пробив над преграда от 3% може да даде сигнал и за началото на облигационен " мечи " пазар (за по-нататъшни продажби на държавни дългови бумаги и респективно за повишение на тяхната доходност), което да анулира опцията за идна нова уязвимост на щатската валута.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР