Щатският долар поевтинява по отношение на еврото, йената и лирата

...
Щатският долар поевтинява по отношение на еврото, йената и лирата
Коментари Харесай

Еврото и паундът поскъпват

Щатският $ поевтинява във връзка с еврото, йената и лирата стерлинг при валутната търговия в понеделник сутринта.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинги и шведска крона), през днешния ден губи 0,26%, а по-широкият показател на $ WSJ - 0,08%.

Към 10:15часа българско време общата европейска валута нараства с 0,74 % и се търгува по $1,0138 за едно евро, спрямо $1,0088 за евро при затварянето на предходната сесия.

Американската валута спадна във връзка с японската до 138,18 йени за един $ против 138,53 йени за $ след търговията в петък.

Стойността на английската лира стерлинг през днешния ден сутринта се вдигнас 0,51% до $1,1926 за един паунд от $1,1868 за паунд в края на предходнхта сесия.

Миналата седмица еврото падна под паритета по отношение на $ за първи път от 2002 година насам и макар че от този момент се увеличи леко, специалистите чакат, че укрепването на щатската валута ще продължи.

Страховете от световна криза и възходящите проблеми в Европа вследствие на намаляването на доставките на газ от Русия тласкат еврото надолу, отбелязва The Wall Street Journal.

Миналия петък еврото загуби съвсем 1% по отношение на $. Допълнителен отрицателен фактор за европейската валута беше решението на италианския министър председател Марио Драги да подаде оставка, което обаче не беше подкрепено от президента Серджо Матарела. Италианският парламент ще би трябвало да гласоподава, с цел да се види дали държавното управление на Драги има утвърждението на болшинството от депутатите.

Междувременно поддръжката за $ се обезпечава от бързото стягане на паричната политика от страна на Федералния запас. Очаква се Централната банка на Съединени американски щати да увеличи главния си лихвен % с най-малко 75 базисни пункта след съвещанието си идната седмица.

Очаква се забележителното преимущество на лихвените проценти на Съединени американски щати пред Европа, както и на Япония, да укрепи в допълнение $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР