Щатският долар днес поевтиня до най-ниското си равнище спрямо еврото

...
Щатският долар днес поевтиня до най-ниското си равнище спрямо еврото
Коментари Харесай

Курсът на еврото се покачи до най-високото си равнище от една година насам

Щатският $ през днешния ден поевтиня до най-ниското си ниво по отношение на еврото от една година насам, съобщи Ройтерс.

Американската валута доближи до 1,10660 $ за 1 евро при търговията на интернационалните валутни пазари по-рано през днешния ден, най-ниското й ниво от началото на април 2022 година

Единната европейска валута - еврото, беше подкрепена и от изказване на шефа на немската централна банка " Бундесбанк " (Bundesbank) Йоахим Нагел, който е и член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ). В коридорите на пролетната среща на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон Нагел зави, че " равнищата на базовата инфлация в еврозоната ще стартират да се усъвършенстват през идните месеци, само че ЕЦБ към момента има какво да направи в региона на паричната политика ". Това се пояснява като поддръжка за политика на Европейската централна банка за увеличение на лихвените проценти, което води до повишението на обменния курс на еврото по отношение на $, означават анализатори.

Доларът се намали и по отношение на групата от съществени валути, към които курсът му доближи през днешния ден 2-месечно дъно, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Това стана на фона на днешните данни за инфлацията, която отразява динамичността на индустриалните цени в Съединени американски щати.

Изненадващо за множеството участници на интернационалните пазари, индустриалните цени за крайното търсене понижават с 0,5 на 100 през март на месена основа в изискванията на спад в цената на енергийните артикули, отбелязва Си Ен Ен.

Индексът на цените на производител (PPI) в Съединени американски щати нараства единствено с 2,7 на 100 на годишна основа, което е най-слабото му годишно нарастване от януари 2021 година

Успоредно с това през вчерашния ден бяха оповестени данни, съгласно които инфлацията, отразяваща динамичността на потребителските цени в Съединени американски щати, спада до 5 на 100 на годишна основа, намаляване по отношение на годишното й равнище от 6 на 100, регистрирано през февруари.

На този декор от ден на ден анализатори и вложители чакат, че Управлението за федерален запас на Съединени американски щати се доближава към края на сегашния цикъл от повишение на главните лихвени проценти. Това провокира засилени продажби на долари на интернационалните пазари и надлежно докара до намаление на обменния курс на американската валута.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР