Щатските хай-тек гиганти рискуват да загубят едни от най-високобюджетните си

...
Щатските хай-тек гиганти рискуват да загубят едни от най-високобюджетните си
Коментари Харесай

Сянка върху „Инвестициите в бъдещето” застрашава технологичния мир

Щатските хай-тек колоси рискуват да изгубят едни от най-високобюджетните си клиенти и вложители след убийството на Джамал Хашоги

Арабският свят може да бъде заставен да насочи крупните си софтуерни вложения в друга посока

Няколко високопоставени лектори и спонсори се отхвърлиха от присъединяване в конференцията „ Инициатива за вложения в бъдещето ”, която би трябвало да стартира в Рияд, Саудитска Арабия, на 23 октомври. Поводът е изгубването на саудитския публицист Джамал Хашоги.

Оттеглянето на участниците на собствен ред породи редица гневни реакции в арабския свят – локални водачи приканиха за протест на американските високотехнологични компании. Ако това се случи, щатските хай-тек колоси рискуват да изгубят едни от най-високобюджетните си клиенти и вложители, а арабският свят ще би трябвало да пренасочи крупните си софтуерни вложения в друга посока, написа Ройтерс.

„ Инициатива за вложения в бъдещето ” е огромна конференция, наричана още „ Давос в пустинята ”. След новините за изгубването на саудитския публицист Хашоги обаче американските ИТ компании започнаха, една по една, да заявяват, че се отхвърлят от присъединяване в влиятелния конгрес.

Сред западните предприемачи, заявили отдръпването си, са Джейми Даймон – основен изпълнителен шеф на JPMorgan Chase, Бил Форд – ръководител на Ford Motor Company, шефът на HP – Джоана Попър и няколко други огромни имена от софтуерния свят. Главният изпълнителен шеф на Siemens Джо Кайзер възнамерява да взе участие, само че от компанията оповестиха, че „ наблюдават обстановката от близко ”. Неколцина други ръководители на огромни софтуерни компании също „ следят развиването на случая ”.

Отказа се от присъединяване и известният английски предприемач Сър Ричард Брансън. Неговата самолетна компания Virgin Atlantic пък разгласи, ще че приключи постоянните си полети сред Лондон и Дубай от 31 март 2019. Нарастващото неодобрение предизвика отвод от присъединяване и на доста от медийните сътрудници на събитието, в това число Financial Times, Bloomberg, New York Times.
още по тематиката
Оттеглянето на видните особи, медийните сътрудници и решения като това на Virgin провокираха гнева на принц Мохамед бин Салман, който е тясно обвързван със събитието, проведено от Саудитския държавен капиталов фонд. Организаторите упорстват конференцията да продължи.

Раздорът обаче не спря дотук. Главният изпълнителен шеф на Uber Дара Хосрошахи също сподели в изказване, че се отдръпва от конференцията в Саудитска Арабия, заради възходящото отвращение от изгубването на саудитския публицист в Турция.

Отсъствието на Uber е необикновен удар за арабския свят, като се имат поради както размерът на саудитската инвестиция, по този начин и нейното значение за проектите за икономическо реформиране на царството. Суверенният фонд на Саудитска Арабия, Фондът за обществени вложения, който е хазаин на конференцията ИИБ, влага 3,5 милиарда $ в Uber през 2016 година Това го трансформира в един от най-големите вложители на компанията.

Закономерно, след изказването на Uber министърът на външните работи на Бахрейн реагира. Той прикани за протест на компанията Uber Technologies в арабския свят. Халид бин Ахмед Ал Халифа разгласява два хаштага, като прикани за протест на Uber в Бахрейн и Саудитска Арабия, както и за по-масов апел да се „ бойкотира всеки, който бойкотира Саудитска Арабия ”.

Засега не е ясно дали апелът за протест е ориентиран към потребителите на услугата на Uber или към вложителите в компанията – или и двете – и дали Бахрейн възнамерява други ограничения против компанията. Други сходни акции набират скорост в обществените медии в Саудитска Арабия и ОАЕ, макар че досега нямат публична поддръжка, отбелязва Ройтерс.

Халаф Ахмад Ал-Хабтоор, изтъкнат предприемач от ОАЕ, също прикани за протест на западните компании, които се изтеглят от конференцията. „ Сега е време Съветът за съдействие в залива [Персийския залив – б.р.] да потвърди лоялността си, като бойкотира Virgin и Uber и всички компании, които излизат от ИИБ… Заедно можем да потвърдим нашето единение – и че няма да бъдем унизени ”, сподели той в обява в Twitter.

Хашоги, прочут саудитски публицист, изчезна след влизането си в консулството на царството в Истанбул на 2 октомври. Турски публични лица обявиха, че Хашгоги е бил погубен в консулството, където е отишъл да получи документи за планувания си брак. Риад съобщи, че изказванията са безпочвени. Саудитските управляващи настояват, че Хашоги е липсващ, откакто е напуснал саудитското консулство в Истанбул.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР