Щатската валута се намира под агресивен натиск от продажби по

...
Щатската валута се намира под агресивен натиск от продажби по
Коментари Харесай

Спад на долара към тригодишни дъна

Щатската валута се намира под нападателен напън от продажби по време на търговията в сряда, понижавайки се към нови тригодишно дъно, откакто финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин алармира, че той приветства по-слабия $, защото това е нещо положително за американската търговия. Това изявление на Мнучин като че ли съставлява отвод от продължаващата от десетилетия насам политика на Съединени американски щати за мощен $.

Неговите мнения бяха факт от Давос, където се организира годишния Световен стопански конгрес и бяха възприети от финансовите пазари като " зелена светлина " от Белият дом за по-нататъшна амортизация на зелените пари, която да поддържа в допълнение американски експорт, правейки го по-евтин и по-конкурентоспособен.

Изявлението на Мнучин задълбочи продажбите на долари, като показателят на $ по отношение на останалите шест съществени валути се намалява с близо 0,8% единствено в границите на днешната търговия, пробивайки под психическата преграда от 90,0 пункта за пръв път от декември 2014-а година и падайки към тригодишно дъно към 89,38 пункта.

Негативно въздействие върху зелените пари оказват и терзанията по целия свят по отношение на протекционистките ограничения на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, свързани с повдигането на митническите цени за вноса на слънчеви панели и на перални машини. Тези терзания се укрепват в допълнение от днешно изявление на американският министър на търговията Уилбър Рос, който предизвести, че следва налагането на нови митнически цени.

Щатският $ се намалява към 4-месечно дъна от 109,33 японски йени и от 0,9462 швейцарски франка.

В същото време еврото нараства с 0,7% към нов тригодишен връх от 1,2395 $ (най-високо равнище от 17-и декември 2014-а година), намирайки спомагателна поддръжка от следващо мощно изследване на организация Markit, показващо в допълнение ускорение на така и така солидната бизнес интензивност в еврозоната през първия месец на новата година. Единната европейска валута обаче губи позиции по отношение на останалите водещи валути, защото вложителите са в очакване на утрешното първо за годината съвещание на ЕЦБ. Еврото се намали към 10-дневно дъно от 134,92 японски йени и към 5-дневно дъно от 1,1725 швейцарски франка.

Британската лира наподобява като най-успешно представящата се валута по време на търговията в сряда с помощта на положителен отчет за положението на пазара на труда и на равнището на безработица на Острова през предишния ноември. Паундът нараства с цели 1,45% към нов 19-месечен връх и най-високо негово равнище от 24-и юни 2016-а година насам - денят след референдума в поддръжка за Брекзит. Британската валута нараства с 0,7% и по отношение на единната европейска валута, като еврото се намалява към 7-седмично дъно от 0,8709 паунда. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР