Щатската валута приключва седмицата с печалба спрямо еврото, японската йена

...
Щатската валута приключва седмицата с печалба спрямо еврото, японската йена
Коментари Харесай

Зелените пари взеха преднина

Щатската валута завършва седмицата с облага по отношение на еврото, японската йена и швейцарския франк - симптом, че вложителите възстановяват апетита си към по-рисковите активи. Особено изразително е поевтиняването на еврото - до 1.0801 щ. $ и това е най-слабата котировка от 2 август насам.

Един от тласъците за растежа на $ са по-силните от предстоящите данни за щатските продажби на дребно през юли. Те пристигнаха като момент на облекчение след инверсията на кривата на доходността на американските ДЦК - исторически потвърден знак за идна криза. Илюзорното успокоение обаче надали ще е изключително трайно, тъй като се натрупват от ден на ден доказателства за забавянето на международното стопанство. Лихвените проценти ще продължат да се намаляват, а вложителите ще бягат от риска, което значи, че парите ще напущат разрастващите се пазари и ще се вливат в щатските ДЦК, в швейцарския франк, в златото и в японската йена.

Силата на зелените пари ядосва освен стопанина на Белия дом - Доналд Тръмп, само че безпокои и ред анализатори, че може да докара до световна криза. Подемът на американската валута може умерено да се характеризира като "исторически ". Продължителността му е най-голямата от края на 60-е години на предишния век, а облагите са най-високите в исторически проект - с 25% над пазарната оценка от края на 2009-а и с 32% повишаване по отношение на най-ниската му цена от юли 2011-а - месец преди интернационалната рейтингова организация "Стандард енд Пуърс " да намали кредитната оценка на Съединени американски щати от "ААА " на "АА+ ".

Тези достижения са чудесна вест за последователите на американската валута, само че са неприятна за всички останали. Подемът подяжда облагите на щатските мултинационални компании, които оказват помощ за икономическия напредък на международната суперсила. Силният $ покачва и разноските на задграничните корпорации, които имат трилиони в деноминиран в зелени пари дълг. Това е изключително проблематично в наши дни, когато световната стопанска система се движи на ръба на рецесията. Сред най-потърпевшите е колосът за питиета "Кока-кола ", чието управление към този момент се оплака от насрещния вятър, породен от мощния $. Президентът Тръмп пък уточни предходната седмица щатската валута като главен провинен за по-слабите финансови резултати на американските производители "Кетърпилър " и "Боинг ".

Шефът на валутната тактика на "Моргън Стенли " - Ханс Редекер, показва, че сегашните равнища на $ могат да тласнат международното стопанство в още по-трудно състояние и усилват риска от криза както в световен, по този начин и в народен проект за американците. С него не са съгласни банкерите от "Бенк ъф Америка ", тъй като растежът на американското стопанство не е изключително подвластен от износа. Валутният анализатор на капиталовата компания "Брандиуайн глоубъл инвестмън мениджмънт " - Джак Макинтайър, който също счита щатската валута за евентуален катализатор за идната криза в Америка и по света, чака тя да стане жертва на личния си триумф и да се обезцени с 25% през идните пет години. Той оповестява, че компанията му се приготвя за подобен сюжет като купува южнокорейски вони, чешки крони и новозеландски долари. Стратезите на "Моргън Стенли " пък предлагат японската йена и швейцарския франк.

Редекер чака зелените пари да са негативен фактор за балансите на корпорациите отвън Съединени американски щати. По данни на банката за интернационалните разплащания деноминираните в щатски долари отговорности на небанковите длъжници отвън американска територия са достигнали 11.8 трлн. $ през март. Силният $ към този момент постанова да се свият финансовите разноски в по-голямата част от планетата, което води до съкращаване на корпоративния дълг отвън Съединени американски щати. Редекер пресмята, че американските пари са надценени с 10% и един по-дълъг низходящ лихвен цикъл на Федералния запас, даже той да е в крайник с другите съществени централни банки, може да отслаби $ и оттова - да усъвършенства световните стопански условия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР