Щатите са икономика, толкова голяма, че допринасят за една четвърт

...
Щатите са икономика, толкова голяма, че допринасят за една четвърт
Коментари Харесай

Американските градове с по-големи икономики от тези на цели държави

Щатите са стопанска система, толкоз огромна, че способстват за една четвърт от брутния вътрешен артикул (БВП) на света. Иначе казано американската стопанска система способства за 21,44 трилиона $ от него. Вероятно обаче би било мъчно човек да си показа какъв брой тъкмо огромна е тя.

Всъщност в Съединени американски щати има градове и райони към тези градове, които изпреварват по мярка на Брутният вътрешен продукт стопанските системи на цели страни. Точно този въпрос преглеждат от онлайн платформата HowMuch в последната си инфографика.

Те преглеждат размера на Брутният вътрешен продукт на най-големите американски градски региони по паритета на покупателната дарба по отношение на обособени страни съгласно данни на Световната банка към 2018 година.

Според изчисленията Ню Йорк е преди всичко в това отношение с Брутният вътрешен продукт, възлизащ на 1,8 трилиона $. Тази сума се равнява на размера на цялата стопанска система на Канада.

На второ място е Лон Анджелис, като неговата стопанска система се оказва толкоз огромна, колкото една от най-бързо разрастващи се азиатски стопански системи - Малайзия. И двете са с размер от 1 трилион $.

Трети е Чикаго с Брутният вътрешен продукт в размер на 689 милиарда $. Тя изпреварва Ирак, чиято стопанска система възлиза на 670 милиарда $. Следва Сан Франциско, който има стопанска система, равняваща се на тази на една съседка на България. Става дума за Румъния, чийто Брутният вътрешен продукт възлиза на 549 милиарда $.

На пето място е Вашингтон, чиято стопанска система доближава 541 милиарда $. С един милиард $ по-голям е Брутният вътрешен продукт на Швеция, сочат данните.

С Брутният вътрешен продукт, надхвърлящ половин милиард $ са още окръг Колумбия и Далас. Дори и по-малките градски региони в Съединени американски щати имат стопански системи, равняващи се на тези на цели страни. Така да вземем за пример окръгът Ривърсайт в Калифорния има Брутният вътрешен продукт от 187 милиарда $ или повече от този на Словакия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР